ЖРС мијењају план пословања: Ево како планирају опстанак

Маријана Миљић Бјеловук
ЖРС мијењају план пословања: Ево како планирају опстанак

БАЊАЛУКА - Скупштина акционара “Жељезница РС” (ЖРС) дала је зелено свјетло за ребаланс плана пословања тог јавног предузећа за трогодишњи период, а акценат у том документу стављен је на повећање задужења.

У ребалансу плана пословања за период 2024 - 2026. године наведено је да је планирано кредитно задужење ЖРС код комерцијалне банке у износу од 20 милиона марака у 2024. години и исто толико у 2025. години уз обезбјеђење гаранције Владе Републике Српске. 

- Сврха новог кредитног задужења је одржавање текуће ликвидности. Такође, измијењени су бројеви који се односе на приливе и одливе по основу кредитних задужења у оквиру новчаног тока у 2024. години  - стоји у ребалансу плана пословања.

Иако је у ребалансу плана пословања наведено да је основни разлог доношења тог документа то што на рачун ЖРС до тренутка његове израде нису уплаћена средства по основу субвенција за  2024. годину од стране Владе Републике Српске у износу од 20 милиона марака, директор “Жељезница” Слађан Јовић наводи да то није тако. 

- Разлог израде ребаланса плана пословања је да кредит за ову годину не мора бити намјенски, већ може бити искоришћен и за текућу ликвидност. Ниједног тренутка нисмо рекли да ћемо се задужити за ово или оно, него је то само исправка техничке грешке из марта, када је усвојен план пословања - казао је “Гласу Српске” Јовић.

Навео је да је ријеч о трогодишњем плану који се усваја на почетку сваке календарске године, што не значи да ће поново у фебруару идуће године све бити онако како је предвиђено ребалансом плана пословања за трогодишњи период, а који су акционари тог јавног предузећа разматрали на сједници у петак. 

На питање да ли касне исплате субвенција од Владе Републике Српске, Јовић наводи да се то ради у складу са њиховим потребама. 

- Влада прати нас како ми можемо да функционишемо и по потреби нам исплаћује новац - поручио је Јовић. 

У ребалансу плана пословања наведене су и измјене о питању вриједности појединих инвестиција. Тако се, између осталог, код инвестиције која се односи на кабинет извршног директора послова операција “клима-уређај, набавка и уградња” брише претходно планирана вриједност од 97.000 КМ, а уписује нови износ  од 71.000 марака.

С друге стране, повећана су издвајања за набавку и уградњу пластичног резервоара за воду са прикључним и одводним цијевима и то са 25.000 на 38.000 марака. У склопу инвестиција планиране су измјене које се односе на пумпу за гориво са бројачем протока горива, цријевом и пиштољем за намиривање у Секцији за ВВ Бањалука. Тако је за ту инвестицију умјесто првобитно планираних 20.000 КМ сада предвиђено 33.000 марака.

Путници 

“Жељезнице РС” планирају да у овој години превезу 89.625 путника уз просјечну годишњу стопу раста у наредне двије године од један одсто.  

- План превоза путника израђује се на бази остварења превоза претходног периода, промјена пословне политике путничког саобраћаја, степена повећања конкуренције друмског саобраћаја, цијена превоза, мобилности становништва и других параметара - наведено је у ребалансу плана пословања. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана