Закон само у називу штити жене

Данијела Бајић
Закон само у називу штити жене

БАЊАЛУКА - Удружења грађана из Српске, њих двадесетак, траже повлачење Нацрта закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама, којим се у РС први пут уводи појам фемицид, уз образложење да би нови прописи, осим што би штитили права ЛГБТ особа, изједначили дјевојчице са одраслима, што представља још једну правну замку.

Став представника удружења грађана, која су, како су навели, сабрана с циљем заштите породице и очувања Српске, данас ће, између осталог, упутити отворено писмо свим надлежним институцијама. Наиме, они тврде да је овај Нацрт закона који су посланици усвојили у новембру прошле године, против породице, те да је јавност остала ускраћена за расправу на којој би грађани могли изнијети своје примједбе, међу којима је и увођење појма “фемицид”.

Удружења сматрају да жене на тај начин неће бити додатно заштићене, већ ће, како тврде, бити озакоњена родна идеологија, па ће овај закон штитити и особе које се осјећају или изјашњавају као жене, а по природном и биолошком полу то нису.

Предсједница удружења “Родитељи ЗА права дјеце” из Бијељине Јелена Сарафијан казала је за “Глас” да Српска усвајањем таквог закона уводи родну идеологију, односно заштиту права ЛГБТ особа на нетранспарентан начин, већ усвојену под паролом заштите жена од насиља.

- Овај документ само по називу штити жене, а у ствари не ради се о томе него о заштити права ЛГБТ особа. Све то је дато у образложењу након усвајања Нацрта - рекла је Сарафијан.

Она сматра да су највећи пропуст направили посланици, јер, како тврди, нису пажљиво прочитали документ који сигурно не би усвојили да су видјели о чему се ради.

- Нацрт је, између осталог, штетан зато што дјевојчице и дјевојке изједначава са женама. Познато је да дјеца уживају већу правну заштиту него одрасли. Ако се неким законом дијете изједначи са одраслом особом, онда се њему умањује постојећа правна заштита - истакла је Сарафијан.

Са њом је сагласан и предсједник Удружења “Србско сабрање Баштионик” Бањалука Предраг Адамовић, који сматра да овај Нацрт представља уништавање традиционалне породице, а под плаштом борбе против насиља.

- Сви смо ми против насиља. Међутим, овај документ представља насиље над самом породицом, јер у себи крије велику опасност која се зова родна равноправност. Наша традиција, језик и породица познаје полну равноправност. Родна равноправност је тројански коњ, који када се увуче у законодавство, отвара низ могућности за даље манипулације особама које не прихватају свој биолошки пол - казао је Адамовић који сматра да је очување традиционалне породице витални национални интерес.

Поред увођења родне идеологије, према његовим ријечима, Нацрт садржи и бројне друге одредбе које сматрају вишеструко штетним за породицу.

- Породица се дефинише и сувише широко. Још једна лоша ствар је што се спушта старосна граница, тако што се малољетнице сматрају женама. Све то доприноси слабљењу породице и њеном постепеном уништавању - истакао је Адамовић.

У Министарству породице, омладине и спорта РС истакли су да је Нацрт овог закона једногласно усвојен на сједници Народне скупштине РС, која на крају може да одлучи да се Нацрт нађе на јавној расправи ако се законом уређују питања која су од посебног значаја за грађане.

- Ако је то неопходно, консултују се органи, организације, научне и стручне институције и заинтересовани грађани. Посланици су усвојили документ и упутили га у даљу процедуру, о томе не одлучује обрађивач, односно Министарство, нити Влада РС, која је предлагач - казали су у овом министарству и додали да је у току израда Приједлога овог закона, који ће се пред посланицима наћи у првом кварталу ове године.

Фемицид

Фемицид, као најтежи облик и посљедица насиља према женама, је свако лишење живота припадница њежнијег пола извршено у потпуности или дјелимично, док се индиректним фемицидом сматра самоубиство жене проузроковано претходним насиљем. Наведено је то у тексту Нацрта овог закона, гдје стоји да се под насиљем над женама сматрају све радње насиља које доводе или могу да доведу до физичке, сексуалне, психичке, економске повреде или патње за жене, укључујући и пријетње таквим радњама, принуду или произвољно лишавање слободе, било у јавности или пак приватном животу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана