За здравији живот - приоритет унос интегралних житарица

Срна
За здравији живот - приоритет унос интегралних житарица

БАЊАЛУКА - Институт за јавно здравство Републике Српске, у оквиру обиљежавања 16. октобра - Свјетског дана хране, одржао је данас у Бањалуци радионицу “Пробај и одлучи” са посебним акцентом на унос интегралних житарица у исхрану становништва.

Национални координатор за храну и исхрану Републике Српске Драгана Стојисављевић рекла је новинарима да је циљ ове манифестације да се подигне знање и промјени свијест становништва у вези са уносом свих пет група основних намирница са посебним акцентом на интегралне житарице.

“Имамо одређен пораст становништва које учесталије и свакодневно користи производе од цијелог зрна жита”, истакла је Стојисављевићева.

Она је рекла да је увјерена да ће овакве радионице подићи знање и промијенити свијест становништва у погледу кориштења здравије исхране.

Стојисављевићева је упозорила да, уколико се конзумира нездрава храна, најчешће долази до гојазности, дијабетеса типа два, малигних болести пробавног тракта, дојке, геноти-уритарног тракта, поремећаја липидног статуса и кардиоваскуларних болести, болести срца и можданог удара.

Виши стручни сарадник за јавно здравство у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске Анита Кос Драгичевић рекла је новинарима да се Српској од 2005.године континуирано обиљежава Свјетски дан хране уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, те осталих институција и организација.

Она је навела да се од 2003. године спроводе активности с циљем да се пробуди свијест код становништва и побољша исхрана, физичка активност, те да се превенира ризично понашање и створи окружење које ће подржавати здравији живот.

Секретар пољопривреде и прехрамбене индустрије у Привредној комори Републике Српске Драган Шепа рекао је да Српска има значајну примарну пољопривредну производњу и квалитетну храну.

“Уз помоћ пројекта Привредне коморе Републике Српске жНаше је бољеж, ми промовишемо да се купује домаћа храна која је по свом квалитету конкурентна храни коју имамо из увоза”, истакао је Шепа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана