За матерински додатак кључан доказ да сте пола године без посла

nezavisne.com
За матерински додатак кључан доказ да сте пола године без посла

Бањалука, Градишка - Услов да се у вријеме рођења дјетета буде незапослен чак шест мјесеци, о чему раније није било ријечи, ради остваривања материнског додатка од 405 КМ за незапослене породиље, збунило је и изазвало незадовољство код многих мајки у РС.

Такође, многе су збуњене шта све од документације треба да имају приликом подношења захтјева за такав додатак у центрима за социјални рад.

"С обзиром на то да сам радила до седмог мјесеца трудноће, тј. до истека уговора о раду, не бих могла никако испунити тај захтјев. Испада да мајка која хоће да ради трпи неправду и од послодавца и од државе. По мени је све то смишљено одрађено, да би се обухватио што мањи број мајки", прича Маријана Миљуш, незапослена породиља из Бањалуке, додајући да у самом закону прије засједања Народне скупштине РС није било ријечи о том услову или се није јасно истицао.

Незадовољне мајке кажу да су се надлежнима обраћале и обраћају се још, те да слабо до њих све то допире, али да не одустају, чекају на обећани састанак са премијерком РС.

Како наводе из Јавног фонда за дјечју заштиту РС, право на матерински додатак може остварити мајка под условом да има пребивалиште у РС најмање годину дана прије рођења дјетета и да је незапослена у периоду од шест мјесеци прије рођења дјетета.

Ако се мајка уопште није пријављивала на биро те нема потврду из бироа, потребно је да потврдом из Пореске управе РС докаже да нису уплаћивани доприноси за њу.

Из Центра за социјални рад Бањалука кажу да је огроман број мајки већ поднио захтјев, али да жалбе везано за услов од шест мјесеци на бироу мајке нису упућивале Центру.

"Видјели смо по медијима да постоји незадовољство породиља, али нама се нико није конкретно жалио. Ми и нисмо права адреса за то, већ надлежни органи", наводе из бањалучког Центра за социјални рад.

Раде Цумбо, в.д. директора Центра за социјални рад Градишка, истиче да је веома важно нагласити да је рок подношења захтјева за матерински додатак мјесец дана од дана рођења дјетета.

То што су мајке незадовољне због спорног услова Цумбо сматра да је проблем законодавца те није хтио коментарисати.

Наводи који су све документи потребни за остваривање материнског... За почетак неопходан је родни лист о рођењу дјетета, овјерена изјава од члана заједничког домаћинства тј. кућна листа, фотокопија личне карте оба супружника, затим извод из матичне књиге рођених за осталу дјецу са матичним бројевима јер за близанце, треће, четврто и свако наредно дијете додатак траје 18 мјесеци.

"Потребан је и доказ о сталном или привременом боравку на територији РС за стране држављане, јер и они могу остварити ова права, као и доказ да нису ово право остварили у другој држави", наводи Цумбо.

О захтјеву за признавање права одлучује центар за социјални рад, односно служба на чијем подручју подносилац захтјева има пребивалиште, односно дозволу за боравак странаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана