Врховац: До данас пласирано три милијарде КМ

ГС
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА- Вршилац дужности директора ИРБ Дражен Врховац рекао је да је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске до данас пласирала три милијарде КМ, од чега око 2,4 милијарде КМ на кредитној основи, изјавио је данас

Врховац је рекао новинарима у Бањалуци представљајући веб-сервис ИРБ-а за грантове да је око 650 милиона КМ пласирано у емисије хартија од вриједности, те 5,1 милион КМ на бесповратној основи путем финансијског механизма.

- Посматрано према дјелатностима у подручије прерађивачке индустрије пласирано је око 43 одсто средстава, затим слиједе пољопривреда и шумарство, те трговина и грађевинарство - навео је Врховац прецизирајући да је посебна пажња посвећена пољопривреди гдје је укупно пласирано око 200 милиона КМ.

Додао је да је 726 милиона КМ пласирано у стамбене кредите, чиме је омогућено рјешавање стамбеног питања за 13.850 корисника.

- Све наше пласмане у привреди пласирали смо са циљем подстицања запошљавања и према изјавама корисника тих средстава омогућено је очување више од 54.000 радних мјеста, као и стварање нова 5.174 радна мјеста - истакао је Врховац.

Говорећи о веб-сервису рекао је да је намијењен привреди и локалним заједницама јер се из посјета које је ИРБ имала градовима и општинама у Српској сазнало да локалне заједнице тешко могу добити информацију о јавним позивима које дају домаћи донатори, као и о оним из ЕУ у вези са претприступним фондовима.

- Одлучили смо да на том пољу урадимо базу података и да ИРБ буде један класични сервис нашим привредницима и локалним заједницама гдје прикупљамо податке о јавним позивима. У оквиру наше базе података налази се мејлинг листа на коју се могу пријавити сви наши привредници и локалне заједнице и доставити свој мејл на који ће се достављати сва обавјештења о јавном позиву за донаторска средства - навео је Врховац.

Директор Сектора за међународну сарадњу у ИРБ-у Мирко Бошњак представио је изглед и начин функционисања веб-сервиса рекавши да је то један користан инструмент од којег се очекује да ће дати резултате.

Он је навео да овај веб-сервис, између осталог, олакшава претрагу гдје апликант добија један сажет преглед, те да за одређена средства на мејлиг листи одабере дјелатност за коју је заинтересован, одреди своју форму, пријави се и добија сва потребна обавјештења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана