Возачи остали без тахографских картица

Маријана Миљић Бјеловук
Возачи остали без тахографских картица

БАЊАЛУКА - Возачи у БиХ, којима је потребна тахографска картица за посао, остали су без тог документа јер је Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) изненада прекинула испоруку тих картица надлежним министарствима.

У Министарству саобраћаја и веза РС нагласили су да они запримају и обрађују захтјеве за издавање картица за дигиталне тахографе.

- Персонализација и физичка израда је у надлежности ИДДЕЕА. Проблем је настао код њих, јер су нас 11. октобра обавијестили да неће издавати картице јер је у току имплементација друге генерације тахографа. Према њиховим информацијама, тек у сриједу биће одржан састанак у вези са издавањем сертификата за БиХ за другу генерацију тахографа, након чега ће, како су навели, у најкраћем року бити ријешени поднесени захтјеви - казали су “Гласу Српске” у Министарству саобраћаја.

Подвукли су да проблем у систему издавања картица производи ИДДЕЕА, која је задужена за њихови набавку и израду.

- Нејасно је зашто они не издају картице до успостављања новог система, јер се ради о два одвојена система. Такође, нејасан је сам начин планирања набавки од стране ИДДЕЕА и због чега је дошло до застоја у производњи картица - нагласили су у Министарству саобраћаја. Поручили су да упркос свим тим проблемима још нису прекорачили рок за издавање картица од 30 дана.

У Удружењу превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС истичу да им се све више возача јавља због овог проблема.

- Јављају нам се возачи и траже помоћ. Нама су везане руке. Не можемо им помоћи никако, осим да апелујемо на ИДДЕЕА да тај проблем што је могуће прије ријеши. Много је нејасноћа у њиховом образложењу зашто су прекинули испоруку тих картица  - рекао је “Гласу Српске” предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић. 

Подвукао је да је могући разлог престанка издавања тахографских картица и прича, која се може чути, да би тај посао могла да преузме нека приватна фирма.

- То је сулудо, али све је могуће. БиХ је земља апсурда, па можда се и у овом случају покаже да ће тај посао припасти неком приватнику који ће, како то иначе слиједи код нас, испоставити нове услове и више цијене за те картице - подвукао је Грбић.  

Из ИДДЕЕА у петак нисмо добили одговоре зашто су прекинули издавање тахографских картица и када ће њихово издавање поново почети.

Сврха

Никола Грбић објаснио је да тахографске картице служе за дигиталне тахографе, који су уграђени у све новије камионе.

- То су картице које мијењају аналогне листиће и њихова је сврха да очитавају мјесец дана вожњу возача, од тога колико је временски возио камион и правио одмор. Буквално сва кретања су у тој картици. Поред возача, додатну картицу има и фирма, у којој се памте сви подаци о возилу и возачу. Тахографске картице чак пет година чувају податке - рекао је Грбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана