Вођевић: Вратио се живот у Мркоњић Град

ГС
Foto: Општина Мркоњић Град

БАЊАЛУКА - Мало помало враћали смо стари сјај нашем граду. Морамо бити поносни, како град изгледа данас, ако знамо како је то било прије 27 година, рекао је начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић,, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Прије тачно 27 година војска Хрватске и оружане снаге Бошњака и Хрвата из БиХ окупирале су Мркоњић Град.

Након Дејтонског споразума Мркоњић Град је враћен Републици Српској, мјештани су сахранили сроднике из највеће масовне гробнице Срба и одмах је почела обнова објеката.

- Нажалост један од оних датума који изазивају емоције Мркоњићана јесте 10. октобар, када су наши грађани били приморани да напусте своје огњишта. Оно што се послије тога дешавало јесте једна од највећих катастрофа која се могла десити неком граду. Све је опљачкано, запаљено, направљен је покољ цивилног становништва које је остало. Касније након повратка откривена је масовна гробница са 181 тијелом, а оно што нас боли јесте да још нико није одговарао за тај злочин - каже Вођевић.

Наглашава да је обнова Мркоњић Града реализована уз помоћ институција Републике Српске, Србије, те бројних људи из иностранства који потичу из тих крајева.

- Имамо велики број дјеце у вртићима, школама, велики број студената, свакодневна спортска и културна дешавања, једноставно живот се вратио у Мркоњић Град - нагшава Вођевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана