Вишак 600 жељезничара

Маријана Миљић
Вишак 600 жељезничара

Бањалука - "Жељезнице РС" планирају да у трогодишњем периоду смање број запослених за скоро 600, а у првој фази до краја ове године без посла би требало да остане скоро 300 жељезничара.

Најновији планови за смањење броја радника дефинисани су планом пословања овог предузећа за период од 2017. до краја 2019. године који ће бити разматран на ванредној сједници Скупштине акционара 13. априла. "Жељезнице", које су због милионских губитака пале на кољена, запошљавале су на крају 2016. године 3.130 радника, а планским документом дефинисано је да тај број у идућих девет мјесеци буде сведен на 2.834.

- У плану је да број запослених у првом кварталу 2017. године буде задржан на постојећем нивоу, а да од другог тромјесечја почне смањивање радне снаге. У посљедњем кварталу ове године планирано је отпуштање 80 скретничара - наведено је у плану пословања.

Управа "Жељезница" у покушају стабилизације пословања планира да на свим пословима у идуће двије године отпусти 300 радника и да на крају 2019. њихов број сведе на 2.534. Без посла би могло остати највише радника на одржавању инфраструктуре - 175, док се на другом мјесту налази особље ангажовано у путничком и теретном саобраћају и одржавању шинских возила гдје је планирано да без посла остане 113 радника. Најмање резова биће у службама заједничких послова гдје је планирано да број радника буде сведен на 265, што је смањење за 30 у односу на крај 2017. године.

"Жељезнице" питање вишка запослених планирају да рјешавају пензионисањем, прераспоређивањем радника у друга друштва и исплатом отпремнина. Отпремнине ће бити исплаћиване искључиво радницима са стажом до десет година како би трошкови били што нижи. Уз смањење радне снаге, "Жељезнице РС" планирају и велике уштеде на трошковима за плате који су до сада били највећи.

"Жељезнице" су прошлу годину завршиле са минусом од 30 милиона марака, а планирани губитак у овој износи 27,04 милиона, идућој 4,47 милиона, а у 2019. години 679.640 КМ.

Вршилац дужности директора "Жељезница РС" Драган Савановић јуче није одговарао на позиве, док представници синдиката овог предузећа наглашавају да нема смањења броја радника док не буду израђени критеријуми на основу којих ће бити утврђено ко је вишак.

- Критеријуми ће бити одређени у складу са законским рјешењима и на основу њих биће утврђено ко су радници који су потенцијални вишак. Са Владом смо договорили да ће бити направљен и програм збрињавања запослених који су вишак, тако да они на крају неће бити послати на улицу - казао је предсједник Синдиката машиновођа Симо Цвјетковић.

Акционари "Жељезница РС" крајем прошле године нису прихватили ребаланс плана пословања за период од 2016. до 2018. године. Одбијеним документом било је предвиђено отпуштање више од 300 жељезничара. Акционари су одбацили план јер је предвиђао константан пад обима превоза робе и путника.

Влада РС у сарадњи са управом "Жељезница" и Свјетском банком израђује план реструктурирања овог предузећа који би понудио рјешења за спас.

Протести

Радници "Жељезница РС" одржали су овог мјесеца два протеста, а након другог дио њих је ступио у штрајк глађу и блокирао пругу јер управа није испунила њихове захтјеве да буду исплаћене накнаде и плата за фебруар.

Тек након реакције предсједника РС Милорада Додика управа је исплатила накнаду за топли оброк и превоз за два мјесеца и плату за фебруар, па су радници прекинули штрајк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана