Вирус не спава ни за празнике

Јана Кезић
Вирус не спава ни за празнике

БАЊАЛУКА - С обзиром на то да је број заражених “ковидом” у Српској протеклих дана у благом паду љекари, у сусрет надолазећим новогодишњим и божићним празницима када су дружења све чешћа, поручују да нема мјеста за опуштање, јер вирус увијек вреба, а једина права заштита је вакцинација.

Осим породичних окупљања и прослава у угоститељским објектима, у наредним данима очекује се већи број долазака наших људи који живе у дијаспори, али и туриста који ће закључавање у својим земљама замијенити боравком у БиХ. У многим европским државама, али и у региону на снази су строге епидемиолошке мјере, док је код нас ситуација у многоме опуштенија, чему између осталог свједочи и податак да је радно вријеме угоститељских објеката продужено до два часа иза поноћи.

Они који дођу из Европе, кроз шалу кажу да је у БиХ најбоље, нити се проглашава пораз нити побједа против пандемије, већ се након првог затварања наставило нормално живјети. Многи од њих током прошле године нису долазили из страха, а сада се комбинацијом преболијевања, вакцинисања и јачања имунитета осјећају сигурније и радују се доласку.

- Од 12. до 19. децембра евидентирано је укупно 179.289 улазака у БиХ, док је у истом периоду прошле године евидентирано 88.636 особа на улазу , што је повећање за 102,28 одсто - казала је за “Глас Српске” портпаролка Граничне полиције БиХ Франка Вицан и додала да се наредних дана очекује повећан број улазака у БиХ.

Разматрајући цјелокупну ситуацију љекари поручују да опуштању мјеста нема и да је неопходно поштовање мјера. Директорица Дома здравља у Требињу Маја Мићуновић потврдила је за “Глас Српске” да је број заражених короном у благом паду у односу на претходних пет мјесеци.

- Прошли мјесец смо имали 200 обољелих седмично, а сада је то спало на 70 до 80. До када ће то тако бити зависи управо од понашања током празника - казала је Мићуновићева. Додала је да је Црна Гора забранила славље на отвореном па Требиње очекује велики прилив туриста.

- Права слика нашег опуштања ради новогодишњих и божићних празника сачекаће нас у јануару - казала је Мићуновићева. С обзиром на то да су славља већ почела, она истиче да се многи не придржавају мјера у потпуности.

- Негдје сам прочитала коментар да су грађани уморни. Вјерујте, здравствени радници су много уморнији. Када узмемо у обзир прошлу годину у ово вријеме, када су сви капацитети у болници били попуњени, а данас је због “ковида” хоспитализовано само 16 људи, мислим да је то повољна слика и то све захваљујући вакцинацији - казала је Мићуновићева.

Директор Дома здравља у Добоју Владо Марковић истакао је да тренутна ситуација са вирусом корона није на узнемиравајућем нивоу.

- Стално слушамо о појави неких нових сојева и нових могућности заразе, тако да у наредном периоду треба бити веома опрезан и водити рачуна о свим препорукама које су прописане од стране надлежних институција - казао је Марковић. Додао је да послије свих прослава треба проћи период инкубације како би се показало право стање.

Славе

Директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран казао је крсне славе у породичном окружењу не би требале бити проблем.

- Обзиром да је нешто већи број вакцинисаних људи против вируса корона и да су славе сведене у оквиру породица, сматрам да је ово прилично добро стање и да не би требало доћи до погоршања епидемиолошке ситуације - рекао је Шаран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана