“Велики брат” чува имовину

Анита Јанковић Речевић
“Велики брат” чува имовину

БАЊАЛУКА - Лопови који вребају куће и станове најактивнији су у сезони годишњих одмора, када људи масовно путују, што потврђују и подаци полиције према којима је ове године највећи број крађа забиљежен управо у љетним мјесецима, а како би уплашили провалнике и заштитили имовину, грађани Српске све чешће посежу за уградњом видео-надзора.

Власници домаћинстава, одмарајући се на далеким дестинацијама, из сезоне у сезону изнова страхују за имовину коју оставе. Страх од провале додатно је појачан код оних који не могу одољети да се на друштвеним мрежама не похвале фотографијама са одмора које су најчешће зелено свјетло добро уиграним лоповима.

У Министарству унутрашњих послова (МУП) РС кажу да је од јануара до августа ове године евидентирано 970 крађа широм Српске.

- У питању је 481 крађа и 489 кривичних дјела које третирамо као тешку крађу. Највише их је евидентирано у јулу, и то 132, а затим у јуну и јануару, гдје је забиљежено по 126 кривичних дјела која се односе на крађу и тешку крађу - рекли су у МУП-у.

Да лопови не маре за плијен и купе све што им дође под руку, видљиво је из евиденције Полицијске управе (ПУ) Добој.

- Најчешћи предмет отуђења ове године били су бицикли, разни алати из необезбијеђених простора, мобилни телефони, козметика из трговинских објеката, али и скупоцјена алкохолна пића - казали су у ПУ Добој.

Како би заштитили своје објекте, грађани све чешће посежу за уградњом видео-надзора, што потврђују у фирми “Коминг” из Градишке, која се бави монтажом камера, наводећи да је интересовање за својеврсним “великим братом” на домовима у посљедње двије године повећано и за 50 одсто у односу на ранији период.

- Масовно радимо монтажу видео-надзора на сеоска домаћинства, гдје власници повремено бораве, али и на куће власника који станују у иностранству. Велика је помама и за уградњом на стамбене зграде, гдје практично сваки улаз има инсталиран систем видео-надзора, а све с циљем веће безбједности - наводе у “Комингу”.

Додају да се ова улагања грађанима вишеструко исплате.

- Уградња четири камере са пратећом опремом кошта између 1.000 и 1.200 марака, а грађани путем мобилне апликације могу надзирати своје објекте без обзира на то гдје се налазе. У сваком моменту виде ко се креће у близини њихове куће и шта ради, тако да и у случају крађе могу брзо интервенисати - навели су у овом предузећу које послује на подручју бањалучке регије.

У браварској радњи “Пашалић” у Бањалуци кажу да лопови у станове и куће најчешће проваљују уз помоћ маља, пајсера и шрафцигера, те да им ни најбоља брава не може стати на пут.

- Радим већ 14 година овај посао и никад нисам наишао на врата која су лопови откључали. Увијек су то биле провале са механичким оштећењем врата, брава ту не игра велику улогу. Све је до квалитета врата и њихове отпорности на ударе, а на нашем тржишту има доста добрих врата која могу зауставити лопове. Њихова цијена са монтажом износи око 1.300 КМ и доста грађана их купује - рекао је радник у овој браварској радњи.

Кампања

У МУП-у РС кажу да традиционално, сваке године почетком љета, спроводе кампању путем средстава јавног информисања како би упозорили грађане на значај заштите личне имовине.

- Сваки облик превентивног дјеловања има своју сврху. Поред упозорења, грађане савјетујемо и шта да раде приликом одласка на одмор како се њихова имовина не би нашла на мети провалника - казали у МУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана