Важно укључивање и ромске дјеце у васпитно-образовни процес

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА - Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Наташа Цвијановић рекла је данас у Бијељини да је изузетно важно укључивање све дјеце у васпитно-образовни процес, а посебно оне која су ускраћена за неке прилике, попут ромске.

"Рад са дјецом је специфичан, а посебно са дјецом која, можда имају баријеру, као што је језичка. Важно је да се дефинише приручник који ће помоћи људима који раде са дјецом, која не познају довољно језик, да стекну одређена знања и вјештине. То је приручник за ромске асистенте и мислим да ће бити врло користан и вриједан за све њих", оцијенила је Цвијановићева. Цвијановићева је рекла да Министарство просвјете и културе Републике Српске подржава пројекат "Да, то сам ја!", јер је у фокусу инклузија.

"Имам осјећај да, када се говори о инклузији, увијек мисли на дјецу са сметњама у развоју, а инклузија је шири појам. Укључивање Рома у процес васпитања и образовања је изузетно важно. У Републици Српској у основним школама имамо 394 дјеце, што је мало, а у предшколским установама свега двадесетак полазника", изјавила је Цвијановићева новинарима у Бијељини, прије почетка завршне конференције овог пројекта. Замјеник Омбудсмана за дјецу Републике Српске Јованка Вуковић рекла је да, када је ријеч о дјеци из ромске популације, најчешће пријаве које овој институцији стижу тичу се напуштања школе.

"То није избор дјетета, већ резултат мултиплицираних проблема са којима се она сусрећу у одрастању и породици. Важно је радити на едукацији родитеља, да они препознају значај образовања за њихову дјецу у каснијем животу", рекла је Вуковићева. Данка Мојић из Удружења "Породични круг" напоменула је да је пројекат трајао три мјесеца и да је много урађено - одржана су три округла стола, обуке за васпитаче, учитеље и ромске асистенте, снимање истоименог филма, а у наредних двадесетак дана биће завршен и приручник за рад са дјецом осјетљивих група становништва, са акцентом на ромску популацију.

Извршни директор у Удружењу за промоцију образовања Рома "Отахарин" Драган Јоковић рекао је да нису довољни уложени напори за повећање обухвата образовања Рома. "Роми су на маргинама друштва и то је један од проблема који се манифестује на све нивое њихове укључености и искључености у друштву - образовању, запошљавању, здравственој заштити. Родитељи из ромске популације морају бити оснажени да би слали своју дјецу у школу, а дјеца да буду прихваћена", рекао је Јоковић.

У оквиру завршне конференције пројекта "Да, то сам ја!" премијерно је приказан и истоимени кратки филм о позитивним примјерима младих из ромске популације којима је образовање промијенило живот, као и предавања и панел-дискусија. Пројекат је реализовало Удружење "Породични круг", у сарадњи са Удружењем за промоцију образовања Рома "Отахарин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана