Уз “Српску кућу” досањали сан о топлом дому

Милијана Латиновић
Уз “Српску кућу” досањали сан о топлом дому

БАЊАЛУКА - Кућа испуњена дјечјим осмијесима и игром сан је сваке породице и то најбоље знају они чија домаћинства броје више чланова, а захваљујући пројекту “Српска кућа” некима од њих снови о топлом дому већ су се остварили.

Здрава и срећна породица темељ је сваког друштва, а како би се нашле на услузи онима који не могу баш сами да обезбиједе све што је неопходно за своје синове и кћери, чланице Удружења “Осмијех жене” из Лакташа осмислиле су пројекат конкретне помоћи вишечланим, функционалним породицама, симболичног назива “Српска кућа”.

Идејни творац пројекта је Горица Додик, а координатори Јелена Трнинић Милићевић и Биљана Петковић.

- Наш слоган је “Залог за будућност”, а циљ пројекта је да дамо допринос пронаталитетној политици Српске и помогнемо вишечланим породицама да имају боље услове за живот. Дјечји осмијеси и загрљаји на усељењу највећа су награда и потврда да смо на правом путу - истакла је за “Глас Српске” Додикова.

Са осмијехом кажу да се нису баш случајно одлучиле на овај велики корак, јер и саме припадају вишечланим породицама.

- Нас три заједно имамо деветоро деце и једно унуче - истакла је Трнинић Милићевић, нагласивши да су се породице Гамбелић из Невесиња и Томић из Лакташа већ уселиле у своје нове куће, а кроз мјесец дана план је да кључеве уруче и породици Бабић.

Корачајући храбро ка своме циљу, породице проналазе у сарадњи са центрима за социјални рад и локалним заједницама.

- Центри за социјални рад гарантују да су породице функционалне, да нема насиља или занемаривања деце, што нам је за први корак најважније. Реч је о породицама у којима је један родитељ запослен и имају своју земљу. Системски се све више помаже тим породицама и ми смо се на овај начин прикључиле систему - појаснила је Трнинић Милићевић.

Кроз пројекат, који траје скоро 11 мјесеци, обрадовале су три породице, али није увијек било лако.

- Прве реакције су биле обојене сумњом и било им је невероватно да неко дође тек тако да им направи кућу и да их при томе не условљава. Данас када имамо конкретне резултате иза себе, поносне смо и идемо даље. На прагу смо оснивање фондације - истакла је Трнинић Милићевић.

Нагласила је да су свјесне колику одговорност су преузеле упустивши се у овај пројекат, али уз подршку спонзора и свих људи добре воље успијевају у племенитом циљу, истичући и несебичну подршку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Извођач радова је један, с њим потписују уговор, а донатори су ту када је ријеч о опремању кућа.

- То су дивне, храбре породице које уз много љубави подижу своју децу. Породица Бабић има успешног студента медицине. Кажемо им само будите добри и чувајте своју кућу - казала је Трнинић Милићевић, нагласивши да и у наредној години планирају изградњу бар три куће.

Милан Томић, чија је породица прије два дана уселила у нову кућу, не крије радост и узбуђење, а најсрећније су, како каже, његових шест кћери.

- Запослен сам у предузећу, а радим и приватно, и дан и ноћ да бих пружио дјеци све што је неопходно. Пресрећне су, коначно имају своје собе и простор за учење и игру. Спавале су по три у једном кревету, а сада свака има свој - рекао је Томић, захваливши се Горици Додик, Јелени Трнинић Милићевић и Биљани Петковић, јер без њих, додао је, не би имали то што данас имају.

Пјесма

Јелена Трнинић Милићевић је истакла да нема довољно ријечи којима би пренијела еуфорију која их води кроз овај пројекат.

- Сав труд и рад ускоро ћемо крунисати једном предивном поп песмом чији аутор је Миро Јањанин. Радујемо се сваком стиху - поручила је Трнинић Милићевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана