Усвојен нацрт Закона о сјемену пољопривредног биља

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Нацрт закона о измјени Закона о сјемену пољопривредног биља којим је прописана процедура уписа сорти регистрованих у државама ЕУ или земљама у окружењу са којима граничи БиХ.

Усвојен је и Нацрт закона о измјени Закона о пензијском и инвалидском осигурању Републике Српске, на приједлог посланика Перице Бундала, који предвиђа да се члан тог акта 69 промијени тако да право на породичну пензију имају чланови породице умрлог осигураника који је на дан смрти испуњавао услове за инвалидску или старосну пензију.

У вези с тим, усвојен је закључак који су потписали клубови посланика СНСД-а, Демоса, Уједињене Српске, СП-а и НПС-а у коме Народна скупштина задужује Владу Српске да у сарадњи са Фондом ПИО у наредном периоду донесе темељну и свеобухватну измјену Закона о ПИО, који би омогућио што квалитетније и правичније кориштење права из пензијско-инвалидског осигурања свих грађана Републике који та права остварују.

Посланици су усвојили Консолидовани извјештај о извршењу буџета Српске за прошлу годину према коме су приходи и примици планирани буџетом у 2020. години остварени у износу од 3,6 милијарди КМ.

У извјештају се, између осталог, наводи да су буџетски приходи и примици од нефинансијске имовине у 2020. години остварени у износу од 2,8 милијарди КМ, што је 100 одсто у односу на ребалансом буџета планирани износ.

Усвојен је и извјештај о раду МУП-а Републике Српске за прошлу годину у коме се наводи да је ресорно министарство лани, и поред отежаних услова рада изазваних пандемијом вируса корона, успјешно реализовало задатке, што се огледа у повољном стању безбједности, те очувању стабилног реда и мира.

У овом документу се истиче да је забиљежен пад криминалитета за 5,3 одсто, уз повећање коефицијента укупне расвијетљености и расвијетљености по непознатом извршиоцу.

Народна скупштина је усвојила и извјештај Комисије за концесије Републике Српске о раду и финансијски извјештај за 2020. годину, према којем је лани у буџет уплаћено 37,7 милиона КМ на име једнократне концесионе накнаде за право кориштења природних ресурса Српске.

Посланици су усвојили извјештај о раду и извршењу ребаланса финансијског плана - буџета Јавне установе Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за прошлу годину у коме се наводи да је за дијагностику и лијечење у иностранству Фонд лани одобрио 6.118.444 КМ за лијечење 107 дјеце.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је рад 17. редовне сједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана