Успоставити процедуру као реакцију на сајбер инциденте

СРНА
Успоставити процедуру као реакцију на сајбер инциденте

САРАЈЕВО - Као мјеру за сајбер заштиту треба успоставити процедуру о рекацији у случају инцидената у дијелу који се тиче комуникације и координације различитих актера, закључено је на семинару о сајбер мјерама одржаном у Сарајеву.

На скупу је указано на питање сарадње јавног и приватног сектора, као и на теме које се односе на стандарде сајбер безбједности, чија је примјена неопходна да би се успоставила заштита информационих система јавног и приватног сектора /ИСО стандард 27001/.

Један од закључака дефинисаних на скупу је да значај примјене овог стандарда представља корист за организације јер уводи систематско испитивање безбједоносних ризика, узимајући у обзир пријетње и рањивости, саопштила је Регулаторна агенција за комуникације /РАК/ БиХ.

Семинар су организовали РАК, Министарство безбједности у Савјету министара, у сарадњи са Женевском фондацијом за безбједносне политике /ДЦАФ/, у оквиру трогодишњег пројекта "Добро управљање сајбер безбједношћуна западном Балкану", а окупио је представнике институција БиХ и сектора телекомуникација.

Донесени су и закључци о организацији догађаја на којем ће представници приватног сектора у дијелу који се тиче сајбер безбједности представити своје услуге како би се сагледале могућности њиховог кориштења од јавног сектора.

Размјеном искустава и знања у управљању информационом безбједношћу постигнута је заједничка оцјена да скупови овакве врсте и активан дијалог свих учесника могу значајно допринијети унапређењу оквира за сајбер безбједност у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана