Укидање ПДВ-а чекају и купци и грађевинци

Милијана Латиновић Радошевић
Укидање ПДВ-а чекају и купци и грађевинци

БАЊАЛУКА - Потражња за становима у Српској различита је од регије до регије и док једни кажу да је инфлација погурала продају јер сви који имају неку марку више улажу у квадрате, други се уздају у поврат ПДВ-а на прву некретнину како би посао поново процвјетао.

Оцјена је то саговорника “Гласа Српске” након што су клубови посланика СНСД-а, СДП-а БиХ, Народ и правда, Наша странка и Српски клуб у Представничком дому Парламента БиХ доставили јуче предсједавајућем овог дома Небојши Радмановићу Приједлог закона о допунама Закона о порезу на додату вриједност (ПДВ) ради разматрања и усвајања.

Они су предложили да се иза члана 54 Закона о ПДВ-у дода нови члан 54а - Поврат ПДВ-а за куповину првог стана, у којем се наводи да пунољетно физичко лице које је држављанин БиХ са сталним мјестом пребивалишта у БиХ, а које је купац стана има право на поврат ПДВ-а при куповини првог стана.

Директор и власник Друштва за изградњу и промет “Реград” Горан Гвозденац рекао је за “Глас Српске” да тренутно станове купују људи који живе у иностранству, они који имају уштеђевину или они који стамбено питање рјешавају кредитом путем Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС.

- Уколико грађани буду ослобођени ПДВ-а приликом куповине прве некретнине, то само може још више побољшати продају станова - рекао је Гвозденац.

Да је потражња за становима у Бањалуци и те како велика, најбоље свједочи реклама на једном од градилишта гдје су станови распродати иако зграда није још ни допола изграђена.

- Потражња је и даље велика. Најпродаванији су станови површине до 50 квадрата - казао је Гвозденац.

Он наглашава да ће добра локација увијек бити брзо продата без обзира на цијену квадрата.

- Ми смо посљедњи стан продали прије шест мјесеци, тада су цијене биле између 3.800 и 3.900 марака, међутим, већ сада су око 4.000 КМ по квадрату. Уколико и буде неких корекција цијена надоље, вјерујем да ће то бити минимално - истакао је Гвозденац.

Директор грађевинског предузећа “Јокић инвест” из Зворника Иво Јокић истиче да је потражња за становима у том дијелу Српске смањена посљедњих мјесеци.

- Квадрат је поскупио, и док је прошле године био око 1.700 марака, сада је већ 2.300 КМ. Осим тога, чим су банке подигле камате на кредите, пад се осјетио - појаснио је Јокић.

Истиче да би поврат ПДВ-а на прву некретнину сигурно промијенио ову ситуацију.

- Уколико те измјене закона буду усвојене, биће то подстрек младим брачним паровима да купују станове - казао је Јокић.

У поврат ПДВ-а на прву некретнину уздају се и они који још нису ријешили стамбено питање.

- Цијене станова су отишле у небо и немогуће је обезбиједити пристојан стан са платама које су такве какве јесу. Поврат ПДВ-а би и те како значио, на 100.000 марака то је 17.000 КМ, за тај износ можемо опремити стан - рекао је Владимир Р. из Бањалуке.

Грађевинске дозволе

Према подацима Републичког завода за статистику, у августу ове године издато је 149 грађевинских дозвола, што је за 6,4 одсто више у односу на исти мјесец лани. Статистичари су израчунали да је у наведеном периоду планирана изградња 557 станова, што је за 130,2 одсто више у односу на август 2023. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана