У понедјељак обиљежавање 106 година од интернације Срба у добојски логор

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - У Добоју ће у понедјељак, 27. децембра, бити обиљежено 106 година од интернације Срба у први логор у цивилизованој Европи који је организовала Аустроугарска у коме је од 1915. до 1917. године убијено 12.000 људи, најавио је министар рада и борачко–инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је добојски логор, којег је 1915. године формирала Аустроугарска, био први логор смрти за Србе у Европи. "У том логору је, према процјенама, интерниран 45.791 Србин, од којих је било 17.000 жена и дјеце, а убијено је 12.000 Срба", истакао је Милуновић. Он је подсјетио да је Аустроугарска након пораза од Српске војске настојала да створи тампон зону према Србији и да са подручја која су била под њиховом контролом у потпуности очисти српско становништво.

Милуновић је рекао да су без милости у овај логор доведени жене и дјеца са подручја БиХ, Србије и Црне Горе у нехумане услове, у бараке које су биле аустроугарске коњушнице. Ту су логораше мучили, вјешали, морили глађу и пуштали да умру од болести и хладноће, а највише од тифуса. Милуновић је рекао да ће Република Српска обиљежавати овај датум, сјећати се страдалих сународника и оних који су то починили.

Програм обиљежава почиње у 10.30 часова служењем помена за убијене српске логораше код спомен-костурнице крај спомен храма Светих апостола Петра и Павла, док је у 10.40 часова предвиђено полагање вијенаца и цвијећа, рекла је портпарол Министарства Маја Радетић. Она је навела да је у 11.10 часова код споменика жртвама добојског логора код жељезничке станице предвиђено полагање вијенаца и цвијећа, а потом и обраћање званичника. Од 1915. до 1917. године кроз логор у Добоју прошло је више од 45.000 Срба.

У том логору је, према процјенама, интерниран 45.791 Србин, међу којим је било 17.000 жена и дјеце. У овом логору убијено је 12.000 Срба. Добојски логор, који је у Првом свјетском рату формирала Аустроугарска, био је прво организовано масовно стратиште у дотадашњој историји цивилизоване Европе. Обиљежавање организује Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана