У Лакташима промовисан виртуелни асистент "Миа"

Срна
У Лакташима промовисан виртуелни асистент "Миа"

БАЊАЛУКА - Виртуелни асистент "Миа", чија је функција да олакша комуникацију са Градском управом и омогући грађанима бржи долазак до тражених докумената, промовисан је данас у Лакташима.

Захваљујући асистенту "Миа", грађани Лакташа сада могу путем "Вајбера" да поруче изводе из матичних књига рођених, вјенчаних и умрлих, као и увјерења о држављанству.

Градоначелник Лакташа Мирослав Бојић рекао је да виртуелни асистент нуди многе погодности за грађане, али и за локалну заједницу, што се односи на одговор на разна административна питања.

"Преко `Миа четбот` апликације грађани могу да пријављују и одређене комуналне проблеме", истакао је Бојић.

Шеф градског Одсјека за локални развој Горан Вујаковић нагласио је да је апликација "Миа Лакташи" развијана протекле двије године уз подршку софтверске компаније.

Према његовим ријечима, успостављен је функционалан систем посредством којег грађани могу да се информишу и заврше "ситне" послове у Градској управи.

"У наредном периоду настојаћемо да још унаприједимо ову четбот апликацију. Циљ је да грађани путем социјалних медија, као што су `Вајбер` и `Фејсбук`, користе услуге Градске управе", навео је Вујаковић.

Виртуелни асистенти од прошле године редовно одговарају на упите грађана о различитим административним процедурама посредством "Вајбера", "Фејсбука" и градских портала, те пружају сервисне информације о раду локалних управа.

Пројекат спроводе ГИЗ и компанија САГА у партнерству са Мрежом за повољно пословно окружење коју представљају НАЛЕД и Привредна комора Републике Српске, у оквиру програма девелп њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој.

Привредна комора Републике Српске промовисаће виртуелни асистент "Миа Бијељина" у овом граду у петак, 14. октобра.

Бијељина и Лакташи су први градови у Републици Српској који су добили своју четбот колегиницу, а иновација је реализована у оквиру регионалног пројекта "Унапређење општинских услуга у Србији и БиХ увођењем четбот апликације".

У Србији се пројекат спроводи у Сомбору и Шапцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана