У Броду прослављена слава Храма и општине

Срна
У Броду прослављена слава Храма и општине

БРОД - У Броду је данас прослављена крсна слава Храма и општине Брод - празник Покрова Пресвете Богородице.

Након Свете литургије у храму услиједила је свечана литија улицама града, након чега је обављено освештање и резање славског колача.

Протојереј-ставрофор Жељко Теофиловић каже да је данас благословљен дан за општину Брод и заједницу црквену.

"Када прослављамо храмовну славу сви наши домаћини, све наше куће и домаћинства у Броду славе нашу заштитницу Пресвету Богородицу, а ове године и са једним јубилејом - 30 година слободе нашег града. Са посебном емоцијом и молитвеним осјећањем дочекујемо и прослављамо овај празник", рекао је Теофиловић.

Начелник општине Брод Зоран Видић каже да се данас народ сабрао око храма, а крсна слава је Покров Пресвете Богородице.

"Без обзира на те тешке дане и тешкоће прије 30 година ми смо одавно успоставили Октобарске свечаности слободе, а слава Храма Покров Пресвете Богородице који смо обновили и осликавањем приводимо крају, те симболизује потпуни опоравак", у изјави новинарима рекао је Видић.

Он истиче да је Брод локална заједница која гаји култ сјећања и памћења на протекле дане.

"Наставићемо да празнујемо овај празник, да памтимо тај октобар какав је био, а сада ћемо славити са грађанима у радости и весељу", додао је Видић.

Савјетник бањалучког градоначелника Мирна Савић Бањац у име градоначелника и града Бањалуке честитала је Брођанима крсну славу.

"Заиста имамо лијепу сарању са Бродом, они увијек дођу у Бањалуку и драги су нам гости. Наша је дужност и обавеза да наставимо сарадњу, да се појавимо на овако важном догађају. Искрено се надам да ће бити прилике да се сви окупљамо у будућности за лијепе поводе као што је данас", каже она.

У Броду ће сутра, трећи пут бити одржано "Покровско пјесничко саборовање", у организацији Црквене општине Брод и Српског књижевног клуба "Вихор" из Дервенте.

Програмом је предвиђено да у 13.00 часова учесници манифестације у Цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу присуствују молитвеном помену цивилним жртвама, поводом 30 година од стравичног злочина над српским народом, који су починиле регуларне снаге хрватске војске и паравојне муслиманско-хрватске формације.

У плану је полагање заједничког вијенца или цвијећа испред спомен-крста у Сијековцу, и кратак час историје о страдању Срба и православних цркава на подручју општине Брод.

Након Сијековца, учесници ће посјетити Храм Покрова Пресвете Богородице у Броду, након чега у 14.00 часова слиједи промоција заједничког зборника и наступ пјесника из региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана