Туристи се враћају у Српску

Милијана Латиновић
Туристи се враћају у Српску

БАЊАЛУКА – Туристи се радо враћају у Српску, а то потврђује податак да је у марту ове године забиљежен већи број и долазака и ноћења на домаћим дестинацијама у односу на исти мјесец лани, што улива наду да ће и туризам након године кризе стати на ноге.

Према подацима Републичког завода за статистику у марту је Српска забиљежила 16.484 долазака, што је за 39 одсто више у односу на исти мјесец лани и 47.405 ноћења што је за 22,5 одсто више у односу на март прошле године. Статистика показује да је највише било домаћих посјетилаца, а потом гостију из Србије и Хрватске. Када је ријеч о странцима, у прошлом мјесецу љепоте Српске обилазили су и туристи из Аустрије, Турске, Кине, Саудијске Арабије, Швајцарске и САД-а. Највише ноћења забиљежено је у бањским центрима, а потом у осталим туристичким мјестима те на планинама.

Директорица Туристичке организације РС Нада Јовановић рекла је за “Глас Српске” да се захваљујући свим мјерама надлежних које туризам извлаче из канџи пандемије, а година коју је обиљежила корона била је прилика да сви упознамо љепоту своје Републике.

- Ако желите да упознате и волите свијет прво упознајте своју земљу. Корона нас је натјерала да уживамо у туристичким бисерима Српске. Захваљујући туристичким ваучерима прошла година је ипак прошла изнад очекивања, што нам даје за право да у овој очекујемо још боље резултате - рекла је Јовановићева. Подаци о броју долазака и ноћења уливају наду да ће сваки мјесец у овој години бити све бољи.

- До сада је издато више од 36.000 ваучера који се могу користити до краја јуна. Надамо се да ће се та акција наставити јер то би омогућило да и туризам коначно стане на ноге - рекла је Јовановићева. Нагласила је да Туристичка организација увелико ради на промоцији Српске, како би пред предстојеће празнике и љетњу сезону, уз поштовање свих епидемиолошких мјера, привукли што више посјетилаца на домаће дестинације.

Добрим резултатима надају се и на југу Српске. Према подацима из Туристичке организације Требиња у том граду резервисано је више од 50 одсто смјештајних капацитета за васкршње и првомајске празнике.

Самостални стручни сарадник у градској Туристичкој организацији Жарко Вицо рекао је да очекују добру туристичку годину, те подсјетио да је прошла због вируса корона била тешка, али да је на крају завршена са 42 одсто оствареног промета у односу на 2019, што се према параметрима Свјетске туристичке организације сматра успјешном годином. Казао је да је у завршној фази преговора велика кампања која ће бити фокусирана на тржишта БиХ, Србије и Црне Горе.

- Планирано је да се интернет каналима, промоцијом преко друштвених мрежа, закупом билборда у већим градовима ове три државе, те снимањем видео-спотова допре до што већег броја људи и да им предочимо да Требиње има шта да понуди и да су добродошли - рекао је Вицо.

Сајмови

Нада Јовановић истиче да се туризам у цијелом свијету постепено опоравља о чему свједочи податак да се поново организују и сајмови. Казала је да је први велики сајам планиран 15. маја у Дубаију, док ће крајем тог мјесеца бити организован и сајам у Мадриду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана