Трговинама и пумпама прекршајни налози тешки 206.800 КМ

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Тржишна инспекција Републике Српске реализовала је у септембру и октобру 35 контрола трговинских објеката, те бензинских станица у Српској, а инспектори су на основу утврђених прекршаја издали 44 прекршајна налога у вриједности 206.800 КМ, речено је Срни у Инспекторату Српске.

У Инспекторату наводе да је од укупног броја контрола 13 било уредно, док су у 22 случаја утврђене неправилности, из чега је видљиво да се још не поштује у великој мјери Уредба о ограничавању марже приликом формирања цијена.

Додаје се да су инспектори контролисали и остале параметре као што су истицање цијена, контрола поријекла робе, издавање рачуна, исправност мјерних уређаја и остало.

У овом периоду извршено је 30 контрола у већим и мањим маркетима, од чега је 21 контрола била неуредна.

"За прекорачење марже на основне животне намирнице издата су 22 прекршајна налога у вриједности 156.000 КМ. Што се тиче других прекршаја у маркетима, 22 прекршајна налога у вриједности 11.700 КМ издато је по основу неког другог прекршаја, а најчешће су то биле декларације, непридржавање цијена, неистицање цијена, неиздавање фискалних рачуна и друго", наводе у Инспекторату.

Током инспекцијског надзора у већим и мањим маркетима утврђене су и неправилности у вези са обманом потрошача - током неких акција или да су ограничавани у куповини производа, па је издато шест прекршајних налога у вриједности 6.700 КМ.

У Инспекторату напомињу да набавна цијена на коју се обрачунава маржа обухвата фактурисану цијену произвођача, односно добављача, увећану за зависне трошкове набавке - царињења, транспорта, складиштења, шпедитерских услуга и слично.

"Важно је нагласити да набавна цијена на коју се обрачунава маржа обухвата фактурисану цијену произвођача, односно добављача, увећану за зависне трошкове набавке, који су дефинисани овом уредбом /као што су трошкови царињења, транспорта, складиштења/", истичу у Инспекторату Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана