Током „ Дана отворених врата“ упознати јавност о значају библиотеке

СРНА
Током „ Дана отворених врата“ упознати јавност о значају библиотеке

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Матична библиотека Источно Сарајево током ове седмице ће, у оквиру "Дана отворених врата", организовати бројне активности с циљем указивања јавности на значај библиотека у процесу цјеложивотног учења.

Током "Дана отворених врата", који се организују поводом 9. октобра - Дана библиотекара Републике Српске, организован је цјелодневни рад са корисницима и упис по промотивној цијени од пет КМ, док је за пензионере бесплатан.

Виши библиотекар у Матичној библиотеци Миљана Мацан рекла је да је ово традиционална активност и сви посјетиоци од данас до петка, 14. октобра, могу да се упознају о организацији рада одјељења Матичне библиотеке, књижном фонду, као и правилима понашања у библиотеци.

Она је навела да на овај начин желе приближити своје службе и услуге, упознати јавност о активностима Библиотеке и њеној улози у културном и научном животу града Источно Сарајево.

Мацанова је најавила да ће током "Дана отворених врата" Матичну библиотеку посјетити ученици средњих школа из Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе, који су тренутно њихова циљна група.

Према њеним ријечима, средњошколци су најосјетљивија група корисника који се не усуђују тако лако да дођу у библиотеку. "Обично крајем године када се сумирају резултати, увијек се приближимо броју од 5.100 чланова. Сваке године настојимо да тај број буде већи бар за 10 до 20 уписаних корисника", истакла је Мацанова.

Мацанова је напоменула да у оквиру Матичне библиотеке Источно Сарајево дјелују одјељења белетристике, стручне и стране књиге, те периодике са читаоницом, за слијепа и слабовида лица, дјечије, легат, завичајне збирке, старе и ријетке књиге, те интернет читаоница. Матична библиотека броји око 120.000 књига распоређених у различите фондове, а књиге се обрађују у електронском каталогу "Кобис".

Говрећи о положају библиотекара у Републици Српској, Мацанова истиче да није на завидном нивоу, али да ће и даље да буду упорни у борби за њихов бољи статус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана