Свечано пуштена у рад гондола "Пољице" на Јахорини

Срна
Foto: Кликс

ЈАХОРИНА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас су на Јахорини свечано отворили новоизграђену кабинску гондолу “Пољице”, два шестосједа, два ски-лифта и седам километара нових вјештачких оснијежених стаза.

Гондола на Пољицама капацитета је 3.600 скијаша, а два шестосједа могу да приме 9.400 скијаша.

Велики инфраструктурни пројекти, ски-лифтови сидро и тањир, оспособљавање стазе за спуст послије 30 година, седам нових километара за осњежавање, као и расвјета стазе “Новак Ђоковић”, урађени су уз подршку Владе Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, речено је на свечаном отварању.

Додик је честитао  Олимпијском центру "Јахорина" и свим пријатељима који су били укључени у реализацију овог пројекта.

-Ово је резултат велике визије као неодвојивог плана развоја модрене и слободне Републике Српске. Све што радимо, радимо на добробит младих генерација у Српској које долазе да наставе наш пут - рекао је Додик.

Додик је истакао да је Јахорина данас једно од највећих регионалних градилишта, послије “Београда на води”, и свакако је примјер како се могу анимирати инвеститори и како њихова заинтересованост може бити одржива.

-Част је овдје бити и свједочити још једном успјеху који смо несумњиво остварили заједничким напорима, не само градећи све ово на Јахорини већ и доказујући да то можемо - рекао је Додик на отварању гондоле “Пољице” на Јахорини.

Према његовим ријечима, власти у Српској наставиће са инвестицијама широм Републике Српске у свим областима привредно-економског дјеловања.

-Увјерен сам да ће Јахорина свих наредних година остати топ дестинација и учинићемо да то тако буде - истакао је Додик.

Захвалио је руководству Олимпијског центра Јахорина, премијеру Радовану Вишковићу, српском режисеру Емиру Кустурица, градоначелнику и начелницима општина у саставу града Источно Сарајево, те истакао да му је велика част што је дио екипе која ради на томе да има шта да остави генерацијама које долазе.

Вишковић је рекао да без улагања нема бенефита и резултата што су и данас покаазали на Јахорини као и више пута до сада.

-Водили смо рачуна да инвестирамо у најмодернију ски и туристичку инфраструктуру и то ћемо радити и убудуће, а ускоро на Игриштима и на Мањачи - рекао је Вишковић.

Свечаној церемонији присуствовали и министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске Недељко Ћорић, директор Олимпијског центра  “Јахорина” Дејан Љевнаић и предсједник Надзорног одбора ОЦ “Јахорина” Недељко Елек, српски режисер Емир Кустурица, и многи званичици из јавног и политичког живота.

Недељко Ћорић изјавио је да је Олимпијски центар "Јахорина" захваљујући визији руководства и кључних институција Републике Српске један од најбољих примјера осмишљеног системског инвестирања у Српској.

-Ови радосни тренуци остаће као успомена на успјех једне младе генерације која је дала снажан допринос развоју Републике Српске, њених привредних, спортских и туристичких капацитета, што је и те како видљиво овдје на Јахорини - рекао је Ћорић.

Он је нагласио да институције Републике Српске са посебном вољом, снагом и ентузијазмом воде много рачуна о будућности младе генерације.

Према његовим ријечима, немјерљива је улога Милорада Додика, као и Владе Републике Српске који су својом визијом и огромним напорима обезбиједили огромне инвестиције које су уродиле плодом, па је овај центар један од лидера на свјетском плану и једно од највећих градилишта у БиХ.

Предсједник Надзорног одбора ОЦ "Јахорина" Недељко Елек рекао је да је прије неколико дана потписан купопродајни уговор за апартман на Јахорини по цијени од 4.000 КМ по метру квадратном плус ПДВ што, каже, говори колико је тога урађено на Јахорини и колико је интересовање за инвестирање на овој олимпијској планини.

Он је најавио да би у сљедеће двије године требало да почне изградња и гондола од Пала до Јахорине, затим изградња мултифункционалне дворане на Јахорини, као и гасификација Јахорине.

Прослављени српски режисер Емир Кустурица, обраћајући се присутнима, цитирао је једног свештеника из околине Мокре Горе, који је рекао да би "сви да живе у рају, а нико неће да умре", алудирајући на љепоту Јахорине, чисту природу и неопходност поштивања умјетности.

Додик: Српска ушла у фазу да прави капиталне објекте

Милорад Додик изјавио је да ће идућу годину погласити годином важних инвестиција јер је Република Српска, која тада слави три деценије постојања, ушла у фазу да може да прави капиталне објекте, а један од њих је Олимпијски центар Јахорина.

Додик је најавио да слиједе улагања и на Мањачи, Игриштима и на другим мјестима, радиће се, каже, и на овом простору и на водоводу, канализацији, довођењу електричне енергије, те гондоле из правца Пала до врха планине.

-Када то завршимо, чека нас гондола од Лукавице до планине. Увијек има великих послова, а један од највећих у овом граду биће тунел који ћемо почети да радимо у наредној години који повезује Лукавицу и Пале, а омогућиће да та комуникација не буде дужа од десет минута”, рекао је Додик.

Он је додао да има разлог зашто ће наредну годину прогласити годином инвестиција, напоменувши да 9. јануара почиње обиљежавање 30 година Републике Српске која је изашла из фазе да стално нешто поправља, крпи, а ушла у фазу да може да прави капиталне објекте, што је несумњиво Јахорина.

-Република Српска је стабилна, на добром је путу, без обзира што нас покушавају застрашити са стране, Српска има свој циљ. Република Српска неће одустати од своје снаге, не смијемо поклекнути - рекао је Додик.

Увјерен је да све што раде иде на добробит генерација које долазе и та генерација ће, сматра, разумјети.

-Поносан сам на оно што је данас Република - рекао је Додик и подсјетио да је јуче у Броду отворен један капиталан пројекат - гасовод који је ушао у Српску из правца Хрватске.

За идућу годину је рекао да слиједи изградња ауто-пута, који је приоритет, те брзе саобраћајнице од Вишеграда до Лукавице.

- То су велике инвестиције, то није мало, популација од милион људи је заиста спосообна ако може све да их понесе, а ја кажем да смо ми способни. То показује све оно што смо оставили иза нас - истакао је Додик.

Истакао је да се политичари мјере према томе шта остављају иза себе, а он наводи да ће још доста тога да остави и због тога мисли да је потребно да сви будемо окупљени.

-Морамо се научити да прослављамо успјех, а не да гледамо ко је то радио, па да то због тога не волимо. Успјех свакога, сваке општине, била у власти или опозицији, успјех је свих нас и желим да дам допринос томе -  рекао је Додик.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана