Суша преполовила род кукуруза, харају дивље свиње

Срна
Суша преполовила род кукуруза, харају дивље свиње

СРЕБРЕНИЦА - Берба кукуруза на подручју сребреничке општине ове јесени почела је раније него претходних година, а разлог је суша која је уполовила род и најезда дивљих свиња које уништавају оскудни принос.

Кукуруз се у већем обиму сије у нижим дијеловима ове општине и у долини Дрине, на подручју око Скелана, док су мање парцеле под кукурузом у брдским селима.

У равничарским дијеловима машинска берба приводи се крају, док је у брдским њивама брање кукуруза тек почело и пољопривредници бербу обављају ручно, јер већина њихових њива није приступачна за машинско брање.

Ратари кажу да је због суше берба кукуруза ове јесени приспјела раније, а један од разлога су медвједи и дивље свиње који причињавају штету и уништавају ионако слаб род.

На имању Хидајета Мерџића из Гостиља код Сребренице берба је трајала два дана и упркос суши задовољан је приносом.

Он је имао срећу да му дивље свиње нису улазиле у њиву поред које протиче рјечица, а кукуруз је имао и довољно влаге.

"Кукуруз сам већ смјестио у салаш. Када се осуши окрунићу га у току зиме и користити за исхрану оваца и пилића", рекао је Мерџић.

Он је истакао да ће након скидања стабљика кукуруза њиву одмах преорати и припремити за прољећну сјетву.

Радован Орашанин из Зеленог Јадра рекао је да је због најезде дивљих свиња морао раније "скинути" силажни кукуруз с њиве и прерадити у силажу прије времена.

"На једној парцели сам морао раније обрати кукуруз због најезде штеточина", каже Орашанин.

Проблем заштите усјева од дивљих свиња поприма озбиљне размјере. Десетине пољопривредника ових дана жале се да је настала права најезда дивљих свиња које на пољопривредним посједима наносе штету већу од процјене.

Да би заштитили своје усјеве, овдашњи пољопривредници се сами организују, и након напорног рада на имањима током дана, ноћи проводе у њивама и дежурају и петардама настоје заплашити штеточине и сачувати усјеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана