Шумарски техничари постају његоватељи

Данијела Бајић
Шумарски техничари постају његоватељи

БАЊАЛУКА - Мањак његоватеља и медицинских техничара све чешће доводи у питање рад домова за стара и немоћна лица широм Републике Српске, због чега се ове установе довијају на разне начине како би дошле до пријеко потребног кадра, а једна од опција је и повећање плата, што би довело до поскупљења смјештаја.

Недостатак стручног кадра је, истичу у домовима за старе и немоћне, камен који их све више жуља и због чега неријетко долазе у ситуацију да одбијају нове кориснике и смањују број станара и то зато што о њима нема ко да се брине.

Директорица србачког дома за старија и немоћна лица “Бардача” Миња Врховац истакла је за “Глас Српске” да се ова установа тренутно налази у незавидној ситуацији, јер су у размаку од само неколико часова двије његоватељице дале отказ због одласка у иностранство.

- Ми њима можемо повећати плату до 1.500 марака, али то није довољно, јер за исти посао у Аустрији добијају 3.500 евра. Шта ми сад ту да радимо, осим да обилазимо здравствене установе и тражимо кадар, који би код нас у дому био на допунском раду или да, у крајњем случају, отказујемо смјештај људима са којима имамо потписан уговор - казала је она позивајући надлежно министарство да се укључи у рјешавање овог проблема.

Директор Дома за стара лица Источно Сарајево Миљан Сладоје каже да потражња за смјештајем константно расте, али због недостатка стручног кадра немају могућности да прошире своје капацитете.

- Дошли смо у ситуацију да шумарске техничаре морамо преквалификовати у његоватеље, који ће се бринути о корисницима и помагати им. На тржишту нема ни медицинских техничара који би замијенили његоватеље. Међутим, они одлазе да раде у друге здравствене установе, углавном у Сарајево - рекао је Сладоје.

Додао је да се боре за сваког стручног радника, који се брине о десет корисника.

- Имам информацију да су неке приватне установе овог типа у појединим градовима ставиле кључ у браву, јер нису могле да нађу медицинске техничаре и његоватеље - казао је Сладоје и додао да за смјештај и бригу корисници мјесечно издвајају око 900 марака, док би реална цијена, каже, била 1.200 КМ.

Да би опстали и задржали раднике мораће, наглашава, врло брзо ићи са повећањем цијена смјештаја.

- Сав новац од поскупљења биће усмјерен на плате радника - истакао је он.

Ништа боља ситуација није ни у Дому за старија лица “Дринић”. Власник ове приједорске установе Александар Дринић казао је да се, као и остали, “боре са вјетрењачама”.

- Потражња за смјештајем у домовима за старе је све већа управо из разлога што многи због недостатка кадра смањују капацитете или стављају кључ у браву - рекао је Дринић, додајући да већ праве процјене за колико ће од нове године морати подићи цијене смјештаја и услуга.

Посредство

Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ, за непуних девет мјесеци ове године у Њемачку, која се већ дуже вријеме суочава са озбиљним недостатком радне снаге у болницама и старачким домовима, отишло је 165 његоватеља. Путем ове агенције лани је у Њемачку отишло 400 његоватеља, а велики број радника из БиХ одлази у иностранство у сопственој режији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана