Стиже помоћ за утопљавање домаћинстава!

Данијела Бајић
Стиже помоћ за утопљавање домаћинстава!

БАЊАЛУКА - Становници Српске који зимус нису успјели да уз субвенције замијене дотрајалу столарију, поставе изолацију или систем гријања сада имају шансу јер је расписан нови позив за додјелу новца домаћинствима.

Ријеч је о пројекту Европске комисије за БиХ, који у Српској спроводи Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност. Како је наведено у конкурсу, за средства могу да се пријаве сви власници кућа и станова. Предмет пријаве, како је истакнуто, не могу бити стамбени објекти који су намијењени за даљу продају у периоду од најмање три године.

- Прихватљиви су пројекти реконструкције, реновирања, смањења потрошње енергије, те пројекти којима се доприноси повећању коришћења обновљивих извора енергије, као мјере енергетске ефикасности - стоји у позиву, који је јуче расписан.

Максималан износ бесповратних средстава који се додјељује по објекту је 50 одсто од укупне инвестиције, али не може износити више од 5.000 марака укључујући ПДВ.

На располагању је укупно два милиона марака, а новац ће се дијелити до истека средстава, што значи да неће бити рангирања. Основни предуслов је да у објекту неко живи, а то ће сви апликанти моћи да докажу на основу рачуна за електричну енергију. 

За учешће је потребно приложити, између осталог, три посљедња рачуна за струју, на којима мора постојати одређен ниво потрошње, као и предрачун радова на основу којег се тражи одређен износ новца.

Директорица Удружења грађана “Оаза” Требиње Недељка - Нешка Илић казала је за “Глас Српске” да је становницима Српске сваки вид подршке добро дошао, посебно ако се ради о великим инвестицијама, као што је замјена столарије, обнова фасаде или уградња котлова за гријање, јер многи већ одавно за тим имају потребу, али немају новца.

- Захваљујући субвенцијама власници кућа и станова ће се лакше одлучити да се заштите не само од хладноће, него и великих рачуна. Међутим, сматрам да би требало мало поједноставити процедуру пријаве, с обзиром на то да се прошли пут многи нису снашли. Локалне заједнице би могле да ангажују раднике који би помагали људима који су заинтересовани за пројекат - казала је Илићева.

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетске ефикасности РС Срђан Тодоровић рекао је раније да је на првом конкурсу владало велико интересовање грађана. 

- За мање од мјесец дана пристигло је више од 2.800 пријава грађана и од тога смо успјели исфинансирати нешто више од 1.300 захтјева. Број пристиглих пријава говори о значају пројекта - казао је Тодоровић, наводећи да је конкурсна процедура максимално поједностављена, док су услови усаглашени са Европском комисијом. 

Неприхватљиви објекти 

На овај позив власници не могу пријавити објекте који су били предмет финансирања на претходном конкурсу.

У објекте који нису прихватљиви за финансирање убрајају се и девастирани, они у фази изградње, структурно неисправни објекти, као ни они који су у статусу заштите културно-историјског насљеђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана