Српска туристима више није успутна станица

Милијана Латиновић Радошевић
Српска туристима више није успутна станица

БАЊАЛУКА - Сваки педаљ Републике има шта да понуди и оним најизбирљивијим посјетиоцима који у Српску долазе из свих крајева свијета, из године у годину остајући све дуже у домаћим бањама, планинским центрима и сеоским домаћинствима, што потврђује и константан раст броја ноћења и задовољство туристичких радника.

Сумирајући овогодишњу прољетну и љетну сезону, руководилац сектора за промоцију туризма у Туристичкој организацији Републике Српске Марко Радић рекао је за “Глас Српске” да међу туристима предњаче домаћи гости и они из региона, али да у Српску све више долазе и странци.

- Иако још чекамо бројке за август, када говоримо о прољећу и љету, број долазака је готово идентичан као претходне године, али је број ноћења већи за 24.000. Међу странцима највише је било Нијемаца, Турака, Италијана, Аустријанаца, а забиљежен је и већи број долазака гостију из Кине, Мађарске и Румуније - испричао је Радић.

Говорећи о дестинацијама, осим Бањалуке издваја се и Требиње које ће, каже Радић, сутра бити домаћин обиљежавања Свјетског дана туризма у Српској који је ове године посвећен миру.

- У то име засадићемо маслину као симбол мира. План је да осим састанака са представницима локалних туристичких организација обиђемо и херцеговачке манастире и винарије те госте упознамо са градом - рекао је Радић нагласивши да Требиње више није само град који туристи обилазе у транзиту, већ мјесто у којем се борави дан дуже.

Појашњава да је град на Врбасу препознат као манифестациони центар у који доста људи из региона долази због одличне забаве, концерата, рафтинга, кајакинга, вожње дајаком, али и врхунске гастрономске понуде.

- Цијели тај крај, Бањалука, Мркоњић Град, Рибник, Шипово, Пецка све до Националног парка “Козара”, све су интересантнији туристима. Ти предјели нуде прелијепу природу, много извора ријека, пјешачких стаза, активности на води, богату гастрономију, а с обзиром на то да је у туризму фокус на таквим садржајима, Српска ће све више занимати посјетиоце из цијелог свијета - увјерен је Радић који напомиње да не треба заборавити ни Фочу која је због рафтинга све чешће на мапи туриста, као ни бањске центре у којима одсједа скоро 30 одсто пријављених туриста.

Не треба заборавити ни Невесиње, Градишку ни Приједор, гдје је, каже Радић, ове године било доста занимљивог садржаја.

- Хан Пијесак је проглашен за ваздушну бању, што отвара нове могућности за развој туризма. Тај крај у наредном периоду очекује доста улагања. Обнавља се и резиденција Карађорђевића - рекао је Радић.

Наводи да је у овој години дошло до одређених законских измјена које би у наредном периоду могле допринијети још већем расту сектора туризма.

- Новим законом о угоститељству предвиђено је да физичко лице може да буде власник само једног апартмана, а уколико жели да пријави више апартмана, мора да се региструје као самостални предузетник. Осим тога, предвиђено је и да у року двије године буде имплементиран централни информациони систем. У процедури је и закон о боравишној такси који би требало да буде усвојен до краја године. Паушал ће као начин плаћања боравишне таксе бити укинут, а приватни апартмани ће од 2025. године плаћати таксу по сваком ноћењу за госта - истакао је Радић.

Иако су се показали као пун погодак, туристички ваучери неће бити доступни грађанима до краја ове године.

- Законом су предвиђени као подстицајна мјера, па видјећемо да ли ће бити планирани буџетом за идућу годину - рекао је Радић.

За крај, он је пожелио да предстојећа зима буде права зима, имајући у виду да су протекле двије биле зелене.

- Упркос веома добрим системима за осњежавање, конкретно на Јахорини, високе температуре нису дозволиле скијање онолико колико је било планирано. На глобалном нивоу температуре су у порасту, због чега је неопходно више улагати у љетне садржаје, што су у ОЦ “Јахорина” препознали - закључио је Радић.

ПОСЈЕТА ЕГИПЋАНА

Марко Радић је испричао да ће Бањалука 5. октобра угостити десет највећих тур-оператора из Египта.

- Ријеч је заправо о “фун трип” које се организује у сарадњи са Амбасадом БиХ у Каиру. Током посјете обићи ће Сарајево, Бихаћ и Бањалуку, а припремили смо им обилазак града, те састанке са представницима наших агенција, бања и националних паркова у нади да ће ти сусрети уродити плодом и да ћемо у будућности имати више туриста из Египта - истакао је Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана