Шеранић: Позив грађанима да се вакцинишу бустер дозом

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић позвао је данас грађане да искористе могућност и вакцинишу се бустер дозом против вируса корона, јер је то потребна и неопходна заштита поготово у временима у којима долази до најчешћег преношења акутних респираторних инфекција.

Шеранић је истакао да Српска има довољно вакцина. Он је апеловао на грађане да се о бустер дози информишу у домовима здравља и Институту за јавно здравство Републике Српске.

Он је рекао новинарима у Бањалуци да се бустер доза препоручује од разних земаља, првенствено европских, као и Европског центра за превенцију и контролу болести и Свјетске здравствене орагнизације.

"У Српској је 40 одсто грађана вакцинисано првом дозом, а око 33,5 одсто другом дозом. Узимајући у обзир грађане који су се вакцинисали у земљама у окружењу и у иностранству, тај број је и већи што даје могућност да лагодније размишљамо о вакцинацији, али их позивам да се вакцинишу и бустер дозом", навео је Шеранић.

Шеранић је истакао да је Република Српска "најлибералнија када је ријеч о предузимању епидемиолошких мјера ради заштите од вируса корона", сматрајући да њима нико није "закинут".

Он је навео да је ситуација додатно релаксирана одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације у посљедњих седам дана, те да не види мјеста незадовољства по том питању.

"У предузимању епидемиолошких мјера смо балансирали, тражећи начине како да грађани наставе своју неку уобичајену рутину, да привреда функционише и да ради здравствени систем", нагласио је Шеранић.

Он је подсјетио да је ношење маске препоручено на већим окупљањима, иако су на отвореном, а не може се држати дистанца, те да је то обавезно у затвореном простору, као и да треба користити и дезинфекцију руку.

Шеранић је изразио и увјерење да након предстојећих празника неће бити висок број заражених вирусом корона и хоспитализованих.

"У току посљедња три мјесеца током овог таласа имали смо 700 лица у болницама, што нам је омогућило да се реализују хладни и други програми

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана