Шеранић: Интензитет вакцинације одредиће ток епидемије у 2022. години

Срна
Шеранић: Интензитет вакцинације одредиће ток епидемије у 2022. години

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да ће вакцинација против вируса корона одредити ток и интензитет епидемије у 2022. години, будући да је ова година показала да управо вакцинација смањује број хоспитализација због ковида.

-Вакцине ће вјероватно, можда и у 2022. години, отићи на вишекомпонентне, као што је то случај код грипа. Вјероватно ћемо добити и још произвођача лијекова који се односе на вирус корона у зависности од облика који у том тренутку буде имао - рекао је Шеранић у интервјуу Срни.

Он је истакао да није упитно да ће у 2022. години доћи до нових „таласа“ вируса корона, само је питање у којем ће интензитету бити.

Посљедњи талас, каже, показао је да је управо вакцинација та која смањује број особа које заврше у болници са тежим обољењима, а у Републици Српској тај број није прешао 700 лица.

-Ако упоредимо у периоду када нисмо имали вакцинисане грађане онда је тај број био 1.500 лица током марта и априла 2021. године - истакао је Шеранић.

Министар је навео да ће 2022. бити изазовна али очекује да ће Република Српска одговорити добро на изазове пандемије.

-Можете видјети да су економски показатељи Републике Српске у 2021. години били изузетни. Оно што је пројектовано кроз буџет и програм економских реформи даје за право да се надамо да ће 2022. година бити иста или боља - сматра Шеранић.

Напомиње да је грађанима Републике Српске доступное шест вакцина против вируса корона различитих прозвођача.

Шеранић није задовољан процентом вакцинисаних, будући да је тај број 21. децембра, када је ријеч о првој дози, био око 40 одсто.

Он је додао да је 33,5 одсто грађана вакцинисано са обје дозе, а трећу је примило око четири одсто.

-„Ако томе додамо грађане који су вакцинисани у земљама у окружењу онда је тај постотак и већи, али опет није довољан. Поједине земље у Европи имају изнад 75 одсто вакцинисаних грађана. Тек тада се можете надати бољој контроли епидемије. У Републици Српској морамо да наставимо да радимо о том питању - истакао је Шеранић.

Он је позвао грађане да приме и бустер дозу вакцине против вируса корона, уз напоменуо да је вакцинација најбоље оруђе које смањује утицај пандемије и смртне исходе као посљедицу вируса корона.

-О томе како вакцина ради најбоље у прилог говори посљедња анализа Европског центра за контролу и превенцију болести у којој јасно видите да што имате више вакцинисаних то имате мање лица која су умрла усљед посљедица ковида - нагласио је Шеранић.

Министар је подсјетио да придржавање актуелних републичких мјера за спречавање ширења вируса корона, заједно са вакцинацијом, представља најбољу мјеру сопствене заштите.

Изазови

Говорећи о изазовима у 2021. години када је ријеч о епидемији, и начину на који је Република Српска одговорила на њих, Шеранић је нагласио да је први изазов био организација и реорганизација здравственог система Српске да би се грађани збринули, а ширење вируса у заједници спријечило.

-У оквиру тога смо морали размишљати и како организовати систем за пружање других здравствених услуга јер пандемија није зауставила друга обољења. Морали смо наћи начин да одговоримо на то. Разумијем незадовољство људи који су жељели доћи по одређену здравствену услугу, али смо жељели да смањимо ризик оболијевања тих људи од короне бар у здравственим установама - објаснио је он.

Шеранић је рекао да је изузетан изазов у 2021. години био и финансијска консолидација здравственог сисртема Републике Српске, подсјетивши да је Српска 2019. године почела реформе начина пословања здравствених установа, заустављања и смањивања трошкова у здравственом систему.

-Влада се, кроз усвојен програм економских реформи од 2022. до 2024. године, опредијелила у којем правцу иде. Ми ћемо у 2022. години имати 16 нових установа на трезорском начину пословања – 15 домова здравља и Завод за форензичку психијатрију. Настављамо даље захваљујући Влади и Фонду здравственог осигурања. Фонд је за све грађане Републике Српске за вријеме трајања вандредне сигурације обезбиједио финасирање здравствене заштите - напоменуо је Шеранић.

Он је додао да је Влада Републике Српске издвојила за Компензациони фонд више до 90 милиона КМ за здравствене установе.

-У те износе морамо укључити и вакцине. Набавка вакцина била је изазов у периоду у којем је цијели свијет грамзиво тражио да дође до вакцине. Република Српска је самостално успјела да набави вакцине почетком фебруара, када 130 земаља у свијету није имало ниједне - нагласио је Шеранић.

Министар здравља честирао је свим грађанима Републике Српске, апосебно здравственим и радницима у социјалној заштити, новогодишње и божићне празнике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана