Рекордан број беба рођених у породилишту у српском селу Пасјане у Косовском Поморављу

Срна
Рекордан број беба рођених у породилишту у српском селу Пасјане у Косовском Поморављу

ПАСЈАНЕ- У породилишту у српском селу Пасјане у Косовском Поморављу ове године рођене су 162 бебе, а до краја мјесеца очекују се још три, што ће бити 25 беба више него прошле године.

У једином селу у овом дијелу свијета које има породилиште пресрећни су због ове чињенице, а "беби бум" виде као знак сигурног опстанка у јужној српској покрајини.

Срби у Косовском Поморављу живе у четири општине - Косовска Каменица, Косовска Витина, Ново Брдо и Гњилане, којима припада и село Пасјане.

Од отварања породилишта 2015. године у овом дијелу Косова и Метохије рођено је чак 789 беба.

Прије отварања ове здравствене установе труднице из овог краја Косова и Метохије морале су да путују да се породе у Грачаницу, Косовску Митровицу, Ниш или Врање.

Директор Здравственог центра "Гњилане" Зоран Перић каже за "Спутњик" да је отварање породилишта у овом селу са око 3.500 становника охрабрило породице да имају више дјеце.

-Прошле године смо имали 140 беба, до данашњег дана ове године имамо 162, а до краја године очекујемо још три, што је 25 деце више. Знате ли шта је то за нас, изузетна срећа и радост! - истиче Перић.

Он је оцијенио да је рађање скоро 800 беба у породилишту у Пасјану у протеклих шест година изузетно добар резултат с обзиром у каквом окружењу живе.

-То је успех свих нас који овде живимо и радимо. Наравно, захвални смо нашој држави, Влади Србије, Министарству здравља, Канцеларији за Косово и Метохију који нам у свакодневном животу помажу, заправо нам олакшавају живот и рад на овом простору - каже Перић.

Перић каже да се у породилишту у Пасјану не рађају само дјеца српске националности, иако у окружењу живи највише Срба, већ су врата отворена и за труднице и породиље ромске и албанске националности.

-Оне долазе на прегледе код наших гинеколога, порађају се овде. Имају апсолутно поверење у наш здравствени систем. Врхунска опрема и добри стручњаци, то је предуслов за овакве резултате - рекао је Перић и додао да у породилишту у Пасјану ради пет гинеколога.

Што се албанске заједнице тиче, каже Перић, у посљедњих 20 година нема више породица по седморо, осморо, деветоро дјеце, док у српској заједници сада има породица са троје, четворо, петоро, па и са шесторо дјеце.

Осим Министарства здравља, о опремању породилишта у Пасјану брине и хуманитарна организација "Косовско Поморавље".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана