Радован Вукоје, предсједник винара БиХ: Камен је душа моје земље, моја земља је душа мога вина

Јана Кезић
Радован Вукоје, предсједник винара БиХ: Камен је душа моје земље, моја земља је душа мога вина

САРАЈЕВО - Континуитет квалитета је нешто што наши конзументи добијају и што знају да цијене све ове године. Купујмо домаће, јер имамо врхунске производе. Камен је душа моје земље, моја земља је душа мога вина.

Поручио је то Радован Вукоје, предсједник винара БиХ и власник Подрума Вукоје 1982 на манифестацији у Сарајеву на којој су винари из БиХ обиљежили крај успјешне године.

Захваљујући Спољнотрговинској комори БиХ и Групацији произвођача вина, уз присуство представника амбасада, институција власти свих нивоа, сомелијера, дистрибутера и других гостију, промоција винара из БиХ започета је средином новембра у Истанбулу, затим настављена у Загребу и Београду, а свечано је завршена у Сарајеву.

Вукоје, предсједник винара БиХ, удружења које дјелује као групација у склопу Спољнотрговинске коморе БиХ, истакао је да је у 2021. години направљен велики напредак у промоцији винара из БиХ, али и велики кораци према Закону о вину на нивоу БиХ.

- Закон о вину је још 2009. године био готов, али је, нажалост, оборен. Ми смо се посљедњих 18 мјесеци укључили у ту процедуру и очекујем да ће сљедеће године на Савјету министара БиХ он бити и усвојен. Закон ће средити тржиште и нејасноће које постоје и што се тиче увоза, али и вина која се производе у БиХ. Јако је битно да се закон што прије донесе и почне имплементирати. Да се паралелно са законом направи и један виноградарски регистар и нова реорганизација. На тај начин знаће се поријекло вина, одакле оно долази и како се продаје. Винарство је једна од најбрже растућих индустрија у БиХ и све боље функционише. Имамо резултате, награде, врхунска вина и све то иде у корист да нашу област што прије уредимо - појашњава Вукоје.

Како наглашава, одлично је што су се винари удружили и што сви имају један циљ.

- Херцеговину морамо представити као једну регију. Да све особености источног дијела Херцеговине, али и западног, пренесемо у што бољем свјетлу кроз наша вина и да се осјете те разлике које дају додатну квалитету. Та цјелина која је повезана са жилавком као аутохтоном сортом даје једну нераскидиву нит и виноградарску историју. Виногради су у Херцеговини присутни од доба Илира, значи да постоје више од 2.000 година. Наша идеја је да на винарску индустрију која је јако развијена наслонимо специфичне производе које наша гастрономија посједује - нагласио је Вукоје, који је и власник Подрума Вукоје 1982.

За Подруме Вукоје 1982 година на измаку била је до сада најуспјешнија. Освојили су бројне награде у Америци, а потом имали запажен наступ и на Мерано Њине Фестивалу у Италији, гдје су добили позивницу да своја најбоља вина представе заједно са најпознатијим свјетским винаријама, какве су француске Маисон Цхампагне, Драппиер, Роллџ Гассманн и Јосепх Перриер, италијанске Антинори, Орнеллаиа, Цантина Терлан, Цапанелле, аустријска Сепп Мосер...

- Тајна нашег успјеха је једноставно истрајност према квалитету, првенствено у винограду, јер ми стриктно производимо грожђе за своје потребе са наша два локалитета, а то су Засад поље и Царски виноград. Ми немамо откупа грожђа. Након великог рада у винограду да се произведе добра примарна сировина, слиједи марљив рад у подруму, да се оно што је дала земља и виноград преточи у чашу. Наша вина стрпљиво његујемо у подруму, а нека чак до осам година одлежавају и сазријевају прије него изађу на тржиште. Само на тај начин она су врхунска када дођу на столове ресторана, хотела широм свијета. Овај приступ квалитету као јединој мјери коју желимо да имамо у нашем подруму, довео је да се наши производи продају на три континента, у Европи, Азији и Сјеверној Америци. Можемо да будемо јако задовољни, водећи смо у нашој земљи и међу најбољим у региону - казао је Вукоје чија винарија поред вина производи ракије грозду и траварицу, али и маслиново уље и маслине, јер имају 1.000 стабала маслине првокласног квалитета.

Винска цеста

Радован Вукоје је истакао да када сви удруже снаге, онда ништа није тешко. - Имамо стварно јако квалитетних малих произвођача сира, сухомеснатих производа, рибе... То су ствари које чине понуду еногастрономије на јако високом нивоу. Имамо доста органских произвођача поврћа. Желимо да све што вриједи укључимо у нашу винску цесту као туристички производ, да бисмо се на тај начин што боље представили у БиХ, али и региону и широм свијета. Битна је и улога власника ресторана који треба да сарађују са малим произвођачима из окружења, као што то ради Топлик у Источном Сарајеву - нагласио је Вукоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана