Радионице у Бањалуци: Како да се дјеца осјећају безбједним у контакту са псима

Слађана Грбић
Радионице у Бањалуци: Како да се дјеца осјећају безбједним у контакту са псима

БАЊАЛУКА - У савременом друштву, односи између дјеце и животиња постају све важнији, како из перспективе безбједности, тако и из перспективе едукације о потребама животиња.

Радионице са дјецом о безбједности и сигурности у контакту са псима и разумијевању потреба животиња представљају одлично рјешење које би могло одговорити на специфичне потребе наше локалне заједнице у Бањалуци. 

Прво и основно питање које се поставља јесте безбједности и сигурност дјеце у контакту са псима. Пси су често присутни у нашим животима, било као љубимци или као незаобилазни дио градског окружења. Многи се родитељи суочавају с бригом да њихова дјеца не знају како да се понашају у ситуацијама када се сусретну са псима. Из тих разлога, одржавање  радионица може помоћи у обликовању правилног понашања код дјеце и смањењу потенцијалних ризика од повреда или агресивног понашања животиња.

Радионице обухватају практичне савјете, попут начина приступа псима, правилне комуникације с њима и препознавања сигнала које пси шаљу, односно говора тијела паса.

Осим фокусирања на безбједност, радионице могу послужити и као платформа за учење о потребама животиња. Дјеца често не разумију како се бринути о псима, а ово знање може бити од суштинског значаја за развој емпатије и љубави према животињама, као и развој емпатије према људима.

Кроз интерактивне активности, дјеца уче о правилној исхрани паса, потребама за вјежбањем, као и важности редовне ветеринарске његе. Оваква едукација доприноси одговорнијем понашању према љубимцима, а често и успостављању бољих односа између дјеце и њихових кућних љубимаца.

Бањалука, као град који се све више развија, има потенцијал да постане водећи примјер у области образовања о безбједности и добробити животиња. Организовањем радионица у школама, вртићима и локалним заједницама, стварамо простор за дијалог међу дјецом, родитељима и стручњацима. Такође, овакве активности доприносе јачању заједнице, окупљају људе различитих генерација и стварају културу поштовања према животињама.

Поред школских и вртићких радионица, важно је укључити и локалне невладине организације које се баве заштитом животиња. Њихово искуство и знање могу додатно обогатити радионице и омогућити дјеци да се сусретну с правим псима, што ће додатно продубити њихово разумијевање. Кроз овакве заједничке активности, локална заједница ће постати свјеснија не само безбједносних ризика, већ и потребе за одговорним власништвом над животињама.

Радионице о безбједности у контакту са псима и потребама животиња су од суштинске важности за развој свијести и одговорности међу дјецом у нашој заједници. Ове едукативне активности ће допринијети не само сигурности дjеце, већ и бољем разумијевању и заштити животиња, стварајући тиме хармоничан суживот људи и животиња у Бањалуци и окружењу.

Едукатори УГ "Колиба" реализују радионице о сигурности и безбједности дјеце и добробити паса 10 година у свим основним школама гдје је обухваћен узраст од шест до 11 година. У љетним периодима радионице се организују у вртићима, сајмовима… Сваке године кроз радионице се едукује око 12.000 ученика и одржи око 490 радионица. Радионице су финансиране од стране донатора, највеће хуманитарне организације за заштиту паса "Dogs Trust UK".

Слађана Грбић, предсједник удружења "Колиба" и едукатор

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана