Радановић: Обновити православне храмове и манастире у Хрватској и ФБиХ

Срна
Радановић: Обновити православне храмове и манастире у Хрватској и ФБиХ

ДРВАР- Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Ђорђе Радановић позвао је све православне вјернике да се укључе у обнову храмова и манастира у ФБиХ и Хрватској.

"Српски народ тражи од Федерације БиХ и Хрватске да му врате оно што је његово - шуме, њиве и куће", рекао је Срни Радановић

Радановић је навео да исту судбину дијеле Срби из ФБиХ и Хрватске који су протјерани са својих вјековних огњишта.

"Данас ми од Федерације и Хрватске тражимо вратите нам наше куће, њиве и шуме, што је наше. Овај народ вјерује да је оно што је отето - проклето", поручио је Радановић.

Он је истакао да не може да вјерује да данас постоје они којима смета Српска православна црква.

"Српско село Отишић и православне светиње у том крају јасно показују да су ту Срби живјели вијековима. У близини Отишића налази се и манастир Драговић који је подигнут само годину дана послије Косовског боја и то је оно што је чињеница и историја српског православног народа у Далмацији", објаснио је Радановић.

Он је рекао да је над Србима у Далмацији извршен геноцид у периоду од 1941. до 1945. године, баш као и над Србима са друге стране Динаре.

Радановић је позвао све Србе из Врличког краја, али и све православне вјернике широм свијета да узму учешће у обнови Храма архангела Михаила у српском селу Отишић у Врлици.

"Обновимо цркву у српском селу Отишић, обновимо све храмове и манастире у Далмацији. Ујединимо се сви и покажимо да смо један православни народ и пошаљимо поруку да можемо и хоћемо, јер то су наша браћа која су као и Срби из Федерације БиХ, протјерани са својих вјековних огњишта и вијековима страдавали", рекао је Радановић.

Он је нагласио да се обновама храмова и манастира шаље порука да су Срби вијековима ту били и биће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана