Путарина скупља и до двије марке

Маријана Миљић
Путарина скупља и до двије марке

Бањалука - Путарина на аутопуту од Бањалуке до Градишке поскупјеће за износ ПДВ-а, односно од 0,50 до двије марке у зависности од категорије возила.

Ово је наведено у измјени Уредбе о висини путарине која ће данас бити разматрана на сједници Владе РС.

У овом документу, који је сачинило Министарство саобраћаја и веза РС на иницијативу предузећа "Аутопутеви РС", наведено је да ће возачи путничких аутомобила убудуће, умјесто двије марке, издвајати 2,5 КМ за путарину. Иста ситуација је и са возачима мотоцикала, трицикала и четвороцикала.

Возачи комбија и аутомобила са приколицом, који су до сада за пролазак испод рампе на наплатним кућицама у Јакуповцима издвајали четири марке, убудуће ће морати да издвајају марку више. Иста ситуација је и са возачима аутобуса, те комбија са приколицом.

Највећим поскупљењем у износу од двије марке обухваћени су возачи камиона, који ће умјесто десет марака за путарину морати да издвајају 12 марака.

Директор "Аутопутева РС" Душан Топић рекао је да су покренули иницијативу за поскупљење путарине јер су сматрали да на садашњу цијену путарине треба додати ПДВ.

- Ради се о корекцији цијена за износ ПДВ-а који до сада није био укључен у укупан износ - казао је Топић.

Подсјетио је да је наплата путарине почела 16. марта прошле године, те да су првобитне цијене формиране према тадашњим студијама и да нису укључивале ПДВ јер "Аутопутеви" тада нису били у ПДВ систему.

Топић је истакао да је Управа за индиректно опорезивање БиХ, када је почела наплата путарине, процијенила да је дошло до конкуренције у БиХ јер су у ФБиХ плаћали ПДВ.

- Због тога смо морали да платимо ПДВ, а одлука је ступила на снагу већ 1. априла. Нисмо хтјели одмах да коригујемо цијену, а након годину предложили смо да се то учини за износ ПДВ-а, уз благо заокруживање због лакшег баратања ситним новцем и враћањем кусура - рекао је Топић.

Приходи

Душан Топић је рекао да ће, према процјенама, од наплате путарине за годину прикупити четири милиона КМ.

- Приходи од путарине за девет мјесеци износе око три милиона КМ - рекао је Топић и додао да уколико буде  усвојена одлука о повећању цијене путарине, на годишњем нивоу од путарине биће "убрано" око 4,8 милиона КМ.

Највеће поскупљење за камионџије

Категорија возила        Стара цијена       Нова цијена

Аутомобили                  2 КМ          2,5 КМ

Комби возила               4 КМ          5 КМ

Аутобуси                      6 КМ          7 КМ

Камиони                        10 КМ                  12 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана