Пунољетство славе као свадбу

Жељка Кокот
Пунољетство славе као свадбу

Бањалука - Прославе пунољетства, које све више личе на свадбе или некадашње испраћаје у војску, постале су питање престижа у РС па родитељи често за организацију журке својих осамнаестогодишњака потроше и више хиљада марака.

Ове врсте прослава постају све популарније не само међу имућним породицама, а кумови, родбина и пријатељи слављеницима поклањају златне ланчиће, вриједне поклоне, па чак и аутомобиле, а дешавало се и да дјед препише дио земљишта на унуче.

На оваквим прославама се окупи и више стотина званица које се веселе уз музику уживо. Сале су веома често окићене балонима, столице машнама, док "ића и пића" има на претек, а ту су и камермани и фотографи да то овјековјече. Све подсјећа на свадбу, само недостају млада и младожења.  

Велики број родитеља тврди да не треба штедјети новац како би усрећили своју дјецу.

- Имали смо двије одвојене прославе, једну за родбину код куће, а другу за омладину у кафићу. Храна, пиће, тоалета за слављеницу и изнајмљивање локала коштали су нас око хиљаду марака. Само је једна торта коштала 80 марака, а услуге ди-џеја 100 марака - каже мајка једне Приједорчанке која је недавно прославила 18. рођендан.

Слављеница не крије задовољство и истиче да је "морала" организовати журку како не би била предмет задиркивања вршњака који на исти начин прослављају улазак у "свијет одраслих".

- Ишла сам на рођендане другова из разреда, било да су славили код куће или у кафићу, па сам се морала реванширати на исти начин - каже осамнаестогодишња Приједорчанка М. Ј. и признаје да оваква журка не може проћи без великих количина алкохолних пића.

С друге стране, многи родитељи се не слажу с тим да од рођендана треба правити баханалије.

- Неки родитељи користе своју дјецу како би промовисали себе, односно оно што су постигли у животу. Обично позивају велики број званица како би им поручили "има се, може се". Моја комшиница је чак подигла кредит да би направила спектакуларно славље. То најбоље показује колико је систем вриједности искривљен - испричала је Ана Марић из Добоја која има седамнаестогодишњег сина.

Док власници угоститељских објеката задовољно трљају руке, мање имућни родитељи сналазе се како знају и умију те се пунољетства у сеоским срединама обично прослављају у кући, домовима културе или просторијама мјесних заједница.

- Мјештани често прослављају рођендане у просторији мјесне заједнице јер бесплатно добијају на коришћење потпуно намјештену салу и посуђе, па сами организују послужење те доносе храну и пиће - каже предсједник Мјесног одбора бањалучке мјесне заједнице Мишин Хан Драган Бајић.

"Изгубили компас"

Социолог Иван Шијаковић сматра да ове прославе указују на то да су родитељи "изгубили компас", а да се дјеца дијеле на "ин" и "аут" групе, односно популарне и оне који то нису.

- Она дјеца која лако прибаве средства за гламурозну прославу стичу утисак да ће све у животу прибавити без муке, а она која то не могу постоји могућност да стекну осјећај маргинализованости, повлаче се у себе или огрезну у криминалу како би прибавили новац који им недостаје да би били "ин" - каже Шијаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана