Протести радника Космоса док не стигну двије плате

Жељка Кокот
Протести радника Космоса док не стигну двије плате

Бањалука - Стотињак радника Ваздухопловног завода "Космос" из Бањалуке затражили су у петак са Трга Крајине гдје су окончали протестну шетњу започету из круга предузећа исплату двије од 15 плата које им послодавац дугује како би окончали штрајк.

Киша и ниска температура нису спријечили револтиране раднике да у колони стигну до трга и од државе, која је стоодстотни власник фирме, затраже исплату плате за децембар 2013. и јануар 2014. године и уплату здравственог осигурања. Са скупа на Тргу Крајине, започетог симболично у "пет до дванаест" запријетили су да ће протестовати сваког петка док њихови захтјеви не буду испуњени.

- Тражимо да нам исплате двије плате, али уколико рјешење не буде пронађено ускоро ћемо захтјев проширити на три зараде - казао је предсједник Синдикалне организације "Космоса" која окупља више од половине радника који су у штрајку Жељко Николић.

Он је одбацио оптужбе директора "Космоса" Драгана Илића да штрајком и протестом угрожавају производни процес.

- Послови у фирми су козметичке природе и завршава их 20-30 радника. Постојећи уговор није довољан да би ријешио наше проблеме. Од директора тражимо да обезбиједи бар десет таквих уговора, али он није у стању да то учини - казао је Николић.

Подршку окупљеним радницима пружио је и предсједник Конфедерације синдиката РС Обрад Белензада који је поручио да је тужно да се упропаштава фирма која може добро пословати и изразио страховање да ће "Космос" доживјети судбину "ФАМ Јелшинграда", "Фруктоне". "Универзала" или "Чајавца".

- Највећи проблеми се налазе у предузећима у којима је држава већински власник. Нећемо одустати од борбе за "Космос", окупљаћемо се и шетати Бањалуком свакога петка док рјешење не буде пронађено - казао је Белензада и позвао незадовољне раднике других фирми да им се придруже.

У штрајку се од 22. децембра прошле године налазе 134 од 230 радника "Космоса" којима управа предузећа поред 15 плата, није уплаћивала доприносе за пензијско-инвалидско осигурање посљедњих седам година. Иако им је управа обећала исплату једне плате до краја прошле године радници још нису добили ни марку.

Радна група

Влада РС је основала радну групу са задатком да сагледа стање у "Космосу" и предложи рјешења.

- Иако је радна група завршила извјештај још не знамо шта у њему пише - истакао је Николић.

Влада је недавно смијенила три извршна директора "Космоса" и расписала конкурс за именовање комплетне управе предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана