Протест против насиља над женама у више градова

Танјуг
Протест против насиља над женама у више градова

САРАЈЕВО - У више градова БиХ за сутра су најављени протести против насиља над женама и њиховим све чешћим убиствима.

Позив на протесте упућен је преко друштвених мрежа, а дијеле га удружења жена и активисткиње поводом посљедњег убиства које се догодило у Бихаћу, када је Енес Одобашић, за којим полиција још трага, удавио своју жену у заједничком стану.

Удружења жена подсјећају да је, према незваничним и непотпуним статистикама БиХ, од 2017. године убијено више од 60 жена.

"Колико њих је изгубило живот у тишини, то ни не знамо. Заједно, ту смо да кажемо - доста! Доста терора над женама! Доста нијемог посматрања док гинемо у нашим домовима и на улицама наших градова. Мјеста која би требало да буду најсигурнија наши су кавези и наша стратишта. Није се десила породична трагедија - већ убиство. Није несретан случај - већ убиство. Није злочин из страсти, већ фемицид. Жена је убијена зато што је жена. Зато што се на нас гледа као на потрошну робу.Ту смо да кажемо - ми нисмо ваше мајке, супруге, сестре, кћерке. Нисмо ничије приватно власништво. Ми смо своје, бучне и одлучне да одбранимо једна другу. Ту смо да кажемо да нисмо криве! Ниједна жена, никад, нигдје, није крива зато што је ударена, силована, убијена. Криви су мушкарци насилници и институције које их штите. У свакој нашој махали, свакој улици, сваком хаустору, било да је у кући, на послу, на настави или је изашла вани прошетати, управо сад нека жена трпи насиље или је потенцијална нова жртва. Насиље над женама није приватна ствар. Нећемо само чекати да дођемо на ред", стоји у објави.


Истакнути су и захтјеви у којима траже: увођење правне дефиниције фемицида, увођење фемицида као кривичног дјела у све законске и подзаконске акте, хитно усклађивање кривичних закона с Истанбулском конвенцијом (Конвенција Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици) и ревидирање казнених пракси.

Такође, траже обезбјеђивање превенције и заштите од насиља над женама кроз надлежне институције и мултисекторске протоколе, као и дослиједну примену закона и веће затворске казне за починиоце.

Протест је најављен за сутра у 15 сати у више БиХ градова међу којима су и Бихаћ, Бањалука и Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана