Просјечна новембарска плата у Српској 1.030 KM

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БАЊАЛУКА - Просјечна новембарска плата након опорезивања у Републици Српској износила је 1.030 КМ и највиша је до сада, саопштио је Републички завод за статистику.

У односу на новембар претходне године просјечна плата након опорезивања номинално је већа за 6,3 одсто, а реално за 1,1 одсто, док је у односу на октобар номинално већа за 0,3 одсто, а реално мања за 0,9 одсто. У новембру ове године у односу на исти мјесец лани највиша просјечна плата након опорезивања имала је раст у 18 од 19 подручја дјелатности.

Највиша просјечна новембарска плата након опорезивања од 1.519 КМ исплаћена је у области финансијског и дјелатности осигурања, а најнижа од 750 КМ била у грађевинарству.

Просјечна новембарска бруто плата износила је 1.574 КМ. Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у новембру у односу на октобар више су за 1,2 одсто, док су у односу на исти мјесец претходне године у просјеку више за 5,2 одсто. Највећи годишњи раст цијена у новембру од 16,3 одсто био је у сектору превоз због виших цијена горива и мазива, а највећи пад цијена на годишњем нивоу од 6,8 одсто био је код обуће и одјеће због сезонских снижења конфекције и обуће током године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана