Промовисан роман о ратном команданту Милошу Ступару

Срна
Промовисан роман о ратном команданту Милошу Ступару

ШЕКОВИЋИ - У Шековићима је вечерас промовисан роман Саше Терзића “Милош и акмаче” о ратном команданту шековићког Другог одреда Специјалне полиције МУП-а Републике Српске Милошу Ступару, који је био осуђен за ратни злочин, па касније ослобођен.

Терзић је рекао Срни да се идеја да он као глумац напише роман родила када је ишао у посјету у притворску јединицу Суда БиХ у Сарајеву рођаку Милошу Миши Ступару.

Он је навео да је роман састављен од двије паралелне приче, Милошевој која је готово биографска и Вањиној, која је југословенска прича.

“Рекао сам да ми је идеја дошла док сам одлазио Милошу у посјету, а послије, пошто сам живио у Сарајеву, питао сам се шта би било са мном да сам остао још сат, још дан, два у свом стану, како бих прошао? Тако је мој лик Вања остао у свом стану и онда прошао својеврсну голготу наивних људи у тој заблуди југословенства”, навео је Терзић.

Он је рекао да је Вањина прича умногоме у фикцији, а Милошева је много реалнија.

“Лик Вања се презива Терзић, као и ја, јер има доста мојих биографских ствари у роману. Вањина и Милошева прича се преплићу када Вања долази Милошу у затвор и када Милоша пуштају да се брани са слободе, те када долази његова коначна слобода”, рекао је Терзић.

Аутор је додао да роман неће имати наставак, да је он једна увезана цјелина.

“Милош је у затвору невин провео четири године и седам мјесеци. Вратио се својој жени, дјеци и свима који га волимо. Ово је забиљежена прича, а, нажалост, многе нису. Срећан сам што смо је вечерас показали у Шековићима. Књига ће имати свој живот, не само овдје у свом завичају, него још најмање у Источном Сарајеву и у Бањалуци”, рекао је Терзић.

Роман “Милош и акмаче” је у избору за награду “Сова” био пети, од тридесетак номинованих.

Аутор романа Саша Терзић, рођен у Сарајеву 1965. године, настањен у Слатини код Бањалуке, глумац је Дјечијег позоришта Републике Српске и добитник великог броја награда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана