Произвођачке цијене у децембру више за 1,1 одсто

Срна
Произвођачке цијене у децембру више за 1,1 одсто

САРАЈЕВО - Произвођачке цијене индустријских производа за укупну индустрију БиХ у децембру прошле године више су за 1,1 одсто у односу на претходни мјесец, те више за 10,3 одсто у односу на исти мјесец 2020.

У децембру лани, у односу на претходни мјесец, произвођачке цијене индустријских производа на домаћем тржишту више су за један одсто, док су у односу на исти мјесец претходне године забиљежиле раст од 8,5 одсто, објавила је Агенција за статистику БиХ.

Произвођачке цијене индустријских производа на страном тржишту у посљедњем мјесецу 2021. више су за 1,4 одсто у односу на новембар исте године, те више за 13,3 одсто у односу на децембар 2020.

У децембру прошле године, у поређењу са претходним мјесецом, произвођачке цијене индустријских производа порасле су у енергији за 0,3 одсто, интермедијарним производима за 1,7 одсто, капиталним производима за 2,5 одсто, те нетрајним производима за 0,9 одсто, док је пад од 0,2 одсто забиљежен у трајним производима.

Произвођачке цијене у децембру, у односу на исти мјесец 2020. више су у енергији за 7,3 одсто, у интермедијарним производима за 16,1 одсто, капиталним производима за 4,7 одсто, трајним потрошачким добрима за 3,7 одсто, те нетрајним производима за 4,5 одсто.

У децембру у поређењу са новембром прошле године, произвођачке цијене индустријских производа више су у вађењу руда и камена за 0,8 одсто, прерађивачкој индустрији за 1,2 одсто, те производњи електричне енергије за 0,5 одсто.

У поређењу са истим мјесецом претходне године, раст нивоа цијена забиљежен је у вађењу руда и камена за 3,4 одсто, прерађивачкој индустрији за 12,5 одсто, те производњи електричне енергије за два одсто. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана