Привреда из лоше ушла у још гору годину

Маријана Миљић Бјеловук
Привреда из лоше ушла у још гору годину

БАЊАЛУКА - Привреда Републике Српске на климавим ногама завршила је 2019. годину, а пандемија вируса корона ове године додатно је пољуљала положај пословних субјеката, због чега су оправдане сумње да поједини неће “преживјети” кризу.

Статистика показује да су приходи привреде лани повећани, али су их на крају ипак претекли расходи.

- Укупни приходи привреде износили су 21,6 милијарди КМ и били су већи за 1,5 одсто у односу на 2018. Расходи су повећани за два одсто и на крају прошле године износили су 20,3 милијарде КМ - подаци су Привредне коморе РС. Укупна нето добит привреде на крају 2019. године износила је 1,75 милијарди КМ, што је за 7,6 одсто више него 2018. године. Међутим, с друге стране нето губитак је повећан за чак 54,7 одсто у односу на годину раније па је на крају 2019. износио 601,8 милиона КМ.

Када је ријеч о обавезама оне су на крају прошле године износиле 17,52 милијарде КМ и повећане су за 5,6 одсто. Расле су и дугорочне и краткорочне обавезе и то у проценту од 10,5 одсто, односно 2,6 одсто. Расли су и трошкови бруто зарада и накнада зарада у привреди и они су износили 2,64 милијарди КМ, што је повећање за 8,5 одсто.

Коефицијент текуће ликвидности у 2019. години износио је 1,1 одсто и незнатно је виши у односу на претходну годину када је износио 1,09, што говори да се привреда и даље суочава са проблемом текуће ликвидности.

- Износ губитка у 2019. јасно показује са колико проблема су се привредници РС суочавали. И поред тога издвојили су значајан новац за повећање плата, односно више од 200 милиона КМ - рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић истиче да подаци о пословању привреде у 2019. години нису обећавајући.

- Повећани се приходи и добит, али и расходи и губитак. То показује да нема раста привреде те да она стагнира, а у одређеним областима и пада. То никако није охрабрујуће - рекао је Дудуковић.

Нагласио је да се већ у првим мјесецима ове године десило много лошег за привреду Српске те да је већ сада извјесно да ће резултати пословања у 2020. бити много гори него лани.

- Аларм је упаљен. Привреда ће у овој години због пандемије вируса корона имати огромне проблеме. Извјесно је да ће доћи до пропадања одређених предузећа. Поједини ће успјети да одрже неки ниво пословања, док ће највећи број имати потешкоће у пословању - навео је Дудуковић.

Нагласио је да ће мјере које је донијела Влада РС омогућити појединим фирмама да преживе, али неће вратити изгубљено и побољшати пословање.

- Некима фирмама ни мјере помоћи неће бити довољне да преживе и опстану на тржишту - тврди Дудуковић.

Извјештаји

Укупан број правних лица у РС која су за 2019. годину предала финансијске извјештаје Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге износи 10.159, што је за 88 лица, односно 0,9 одсто више у односу на број у 2018. години. Од укупног броја обрађених финансијских извјештаја привредних субјеката највеће учешће имају трговина и прерађивачка индустрија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана