Повећана пензија, проблем дугови

Маријана Миљић
Повећана пензија, проблем дугови

Бањалука - Пензионерима у Српској од почетка ове године пензија ће бити увећана за 1,65 одсто, истакнуто је у петак послије сједнице Управног одбора Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС.

Пензије су увећане за 0,65 одсто због усклађивања са растом просјечне плате и падом просјечних потрошачких цијена, док је повећање за додатних један одсто плод одлуке Владе РС из септембра 2014. године.

Директор Фонда ПИО РС Младен Милић рекао је да ће повећање пензија за 1,65 одсто захтијевати додатна издвајања од два милиона марака на мјесечном нивоу, односно око 25 милиона годишње.

Он се поново осврнуо на огромне дугове према Фонду ПИО и навео да је од око 400 милиона КМ, колико потражују за доприносе на лаганији начин наплативо само око 100 милиона. Милић је истакао да је дуг здравствених установа за доприносе премашио 65 милиона КМ, док општине и њихова предузећа дугују око 10 милиона.

- С друге стране "Поште Српске", "Жељезнице РС" и "Шуме РС" смањују дуг за доприносе, који сада укупно за ова три предузећа износи око 15 милиона КМ - рекао је Милић.

Он је нагласио да дугорочно задужење Фонда ПИО износи 90 милиона, а краткорочно 43 милиона, те да за камате на подигнуте кредите годишње издвајају око пет милиона КМ. Милић је истакао да су лани обуставили исплату 29.160 пензија због недостављања валидне документације, чиме су уштедјели око 8,8 милиона КМ.

Предсједник Управног одбора Фонда ПИО Милорад Солаковић рекао је да од 288.000 осигураника у Српској лани није плаћен допринос за 22.000, док за 12.000 осигураника нису редовно плаћани доприноси.

- За 38 одсто осигураника обрачунава се најнижа основица за уплату доприноса - рекао је Солаковић и додао да због дуга за доприносе Фонд ПИО мора да диже кредит и плаћа камате, док се дужници скривају.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да је Влада почела са припремом нових законских рјешења која ће присилити Пореску управу и Инспекторат РС да раде на наплати неуплаћених доприноса.

- Учинићемо све да Фонд ПИО буде одржив и да исплата пензија остане редовна, а сходно ситуацији у РС радићемо и на повећању пензија - истакао је Милић.

Бивши министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић рекао је да су пензије у Српској увећане за 10,5 одсто у односу на 2013. годину.

- Српска је једна од ријетких у региону која је успјела да за кратко вријеме увећа пензије за више од десет одсто - рекао је Ђокић и додао да ће се на рјешавању проблема дуга јавног сектора за доприносе радити у идућем периоду.

Бобар банка

Директор Фонда ПИО Младен Милић рекао је да је у Бобар банци из Бијељине, која је у поступку ликвидације, остало заробљено око 300.000 марака депозита Фонда ПИО.

- Ријеч је о новцу који је уплаћен на исти дан када је уведена принудна управа у Бобар банку - рекао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана