Повећан обухват дјеце у предшколским установама

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - У посљедњих неколико година дошло је до значајног повећања броја предшколских установа у Републици Српској, а у радној 2021-22. и до додатног повећања обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем који износи 28 одсто, речено је Срни у Министарству просвјете и културе.

Дјеце предшколског узраста у Реупблици Српској је 51.472, а предшколске установе похађа њих 14.382, док се програм предшколског васпитања и образовања реализује у 43 предшколске установе чији је оснивач јединица локалне самоуправе и у 76 установа чији су оснивачи правна или физичка лица, односно вјерска заједница.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да је у посљедњих пет година основано 45 нових предшколских установа у јавном и приватном сектору, а у појединим јединицама локалне самоуправе оснивале су се нове организационе јединице или проширивали капацитети постојећих објеката.

Она је нагласила да су предшколске установе основане и у неразвијеним општинама као што су Рибник и Петрово.

Тривићева је напоменула да је омогућено, ради повећања обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем законским рјешењем из 2020. године, да се програм предшколског васпитања и образовања спроводи и у установама социјалне заштите, као и у основним школама, што је довело до повећања обухвата дјеце институционализованим предшколским васпитањем и образовањем.

"Дефинисањем овакве законске норме омогућено је да дјеца која живе у и неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалних самоуправа имају могућност да похађају предшколско васпитање и образовање", рекла је она.

Према њеним ријечима, допринос изградњи просторних капацитета од 2011. године дала је Влада Републике Српске издвајањем 1.897.000 КМ, као и предсједник Републике износом 4.197.967 КМ.

Тривићева је додала и да је издвојен и значајан износ од 5.608.982 КМ из донација за изградњу нових или адаптацију постојећих објеката предшколских установа.

"Осим тога, постоји иницијатива за оснивање предшколских установа у општинама Језеро, Доњи Жабар, Пелагићево и Оштра Лука, за шта је Влада Републике Српске издвојила 978.270 КМ", рекла је она.

Она је истакла да је Министарство просвјете јединицама локалне самоуправе за потребе предшколског васпитања и образовања понудило бесплатно кориштење учионица, односно простора основних школа које се не користе за наставу.

"Министарство је запримило иницијативу општине Братунац да Основна школа /ОШ/ `Вук Караџић` уступи на кориштење просторије школе Дјечијем вртићу `Радост` ради проширења капацитета", рекла је Тривићева.

Она је додала да је у дијелу објекта ОШ "Петар Петровић Његош" основана нова организациона јединица Јавне установе за предшколско васпитање и образовање "Будућност" из Билеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана