Потписан меморандум о оснивању лектората шпанског језика

Срна
Потписан меморандум о оснивању лектората шпанског језика

БАЊАЛУКА - Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин и амбасадор Шпаније у БиХ Марија Тереза Лизаранзу Перинат потписали су данас у Бањалуци меморандум о оснивању лектората шпанског језика.

Гајанин је рекао током потписивања меморандума да је стратешко опредјељење Универзитета унапређење међународне сарадње посредством програма размјене особља и студената са другим свјетским универзитетима, саопштено је из бањалучког Универзитета.

Он је навео да ово подразумијева заједничко учешће у међународним пројектима, али и повећање броја објављених научних радова у међународно признатим часописима.

Лекторат за потребе Студијског програма романистике, који се изводи на Филолошком факултету овог универзитета, оснива се под покровитељством Министарства спољних послова и сарадње Шпаније и Шпанске агенције за међународну развојну сарадњу.

У саопштењу се наглашава да Универзитет у Бањалуци има вишедеценијску сарадњу са бројним универзитетима из Шпаније, те да је заједно са шпанским универзитетима учествовао у неколико "Темпус", "Еразмус мундус" и "Еразмус плус" програма.

У оквиру "Темпус" пројекта остварена је сарадња са Универзитетом у Аликантеу, Универзитетом у Ђирони, Политехничким универзитетом у Валенсији, док је кроз "Еразмус мундус" програм остварена сарадња са универзитетима у Гранади и Балеарским острвима.

Универзитет у Бањалуци тренутно има активну сарадњу кроз "Еразмус плус" програм која се односи на размјену особља и студената са универзитетима у Гранади, у Кадизу и Универзитетом Сантијаго де Компостела, а постоје и активни билатерални споразуми о сарадњи са више шпанских универзитета, додаје се у саопштењу.

Потписивању меморандума присуствовали су проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета у Бањалуци Милица Балабан, декан Филолошког факултета Биљана Бабић, те Златко Сарић из Одјељења за културу Амбасаде Шпаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана