"Поште Српске" прославиле три деценије рада

Срна
"Поште Српске" прославиле три деценије рада

СОКОЛАЦ - Традиционалним дефилеом поштанских радника и возила у Сокоцу, културно-забавним програмом на тргу те подјелом захвалница и симболичних награда заслужним радницима, предузеће "Поште Срспке" обиљежило је данас 30 година постојања и рада.

Директор "Пошта Српске" Миладин Радовић, који је присуствовао свечаности, рекао је новинарима да ово предузеће сваке године уводи новине у пословање, праћењем савремене технологије, те истакао важност развоја брзе поште.

-До краја године ћемо пустити нашу мобилну апликацију за плаћање рачуна - најавио је директор "Пошта Српске".

Радовић је рекао да је обиљежавање јубилеја организовано у Сокоцу, гдје је и основано ово предузеће 1992. године, те додао да се данас обиљежава и Свјетски дан поштанског савеза.

Он је навео да се ове годне обиљежава и 25 година самосталности Предузећа за поштански саобраћај Бањалука.

Директор Радне јединице Соколац "Поште Српске" Младен Одовић рекао је новинарима да је поносан на то што су данас домаћини овакве свечаности.

Одовић је додао да су на данашњој свечаности из свих 11 радних јединица "Пошта Српске" проглашени најбољи радници са најдужим стажом, најбољи поштари и шалтерски радници.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је на период настанка предузећа "Поште Српске", напомињући да су га 1992. године основали српски кадрови избјегли из Сарајева, који су успоставили битан систем и направили јаку институцију.

-Кренула је озбиљна активност и створени су сви услови да се „Пошта“ развија, остајући у заједничком систему са Србијом и данас то функционише - навео је он.

Он је подсјетио да је сједиште предузећа ПТТ-саобраћаја Српске Републике БиХ било у Сокоцу, које је након реорганизације 1997. године подијељено на "Поште Српске" и "Телеком Републике Српске".

Бјелица је истакао да је предузеће "Поште Српске" израсло у кредибилну институцију и да представља веома значајан стуб Републике Српске.

На свечаности поштанског јубилеја промовисана је и прва књига у издању овог предузећа под насловом "Поште у Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995", аутора Горана Бараћа.

Публициста из Бањалуке Горан Бараћ рекао је новинарима да је ова књига настајала више од 20 година, те да је заснована на свједочењу "оновремених ПТТ-радника", на документима насталим у вријеме рата, те на анкети која је спровођена у једном периоду.

-На основу свих тих података, склопио сам причу о настанку, развоју и функционосању ПТТ система Српске, с тим што сам акценат дао на поштански сегмент тог система - навео је аутор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана