Помоћ за четири године стигла на адресе 19.245 незапослених породиља: Мајкама уплаћено 90 милиона КМ

Милијана Латиновић
Помоћ за четири године стигла на адресе 19.245 незапослених породиља: Мајкама уплаћено 90 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Мјесечни додатак од 405 марака, за четири године, колико се исплаћује, добило је више од 19.000 незапослених мајки у Републици Српској, а за те намјене до сада је издвојено близу 90 милиона марака.

Матерински додатак за незапослене породиље уведен је крајем 2017. године на иницијативу тадашње премијерке Жељке Цвијановић.

Према подацима које је Фонд за дјечију заштиту Републике Српске доставио “Гласу Српске”, исплата је од 1. јануара 2018. до 31. децембра 2021. године извршена за 19.245 мајки.

- До овог податка дошло се по основу броја поднесених захтјева, те постоји могућност да нека од мајки није захтјев поднијела овој установи. За те намјене до сада је издвојено 89,73 милиона марака - истакли су у Фонду.

Додају да је за исплату додатка у прошлој години за 5.329 мајки издвојено 25,89 милиона марака, те да тренутно 5.330 незапослених мајки остварује ово право. У Фонду су навели и да је у току обрада 221 захтјева.

Мајке које су оствариле право на додатак кажу да је свака помоћ добродошла, посебно у вријеме великог поскупљења.

- Супруг у вријеме оног затварања због короне није радио, ја сам незапослена и да није било материнског додатка не знам како бисмо обезбиједили ствари за близанце. Све је скупо, а нама је потребно свега дупло - казала је Бањалучанка Јелена М.

Предсједница Управног одбора Фондације “Удружене жене” Бањалука Нада Голубовић истакла је за “Глас Српске” да је феноменално што незапослене мајке у Српској остварују право на матерински додатак.

- Сви знамо какво је материјално стање у комплетној популацији и сигурно да овај вид помоћи мајкама добро дође. С друге стране, то на неки начин жене уљуљка па не конкуришу на тржишту рада рачунајући на то да ће тим материнским додатком ријешити статус. У сваком случају добро је да ово право постоји - рекла је Голубовићева.

Да је матерински додатак за незапослене мајке једно од најкориснијих права у области пронаталитетне политике у Српској сагласан је и предсједник републичког Удружења родитеља са четворо и више дјеце “Четири плус” Миладин Готовац.

- То право дало је огроман допринос и сигурно у великој мјери мотивисало бројне парове да добију потомство. Од свих мјера које су донесене у посљедњих десетак година, чини ми се да је ова дала највише позитивних ефеката - казао је Готовац.

Право на матерински додатак може остварити и незапослени отац, старатељ или усвојилац дјетета, ако мајка није жива, ако је дијете напустила или је из објективних разлога спријечена да непосредно брине о дјетету. На овај додатак има право и мајка која је страни држављанин и има стални или привремени боравак у РС под условом да је била незапослена шест мјесеци прије рођења дјетета и да у држави чији је држављанин није корисник права по истом основу.

Закон

Законом о дјечијој заштити који је Народна скупштина РС усвојила крајем децембра 2017. године дефинисано је да право на метерински додатак у трајању од 12 мјесеци остварују незапослене мајке првог дјетета, а за близанце и свако треће и наредно дијете у трајању од 18 мјесеци. Право на матерински додатак може остварити мајка под условом да има пребивалиште у Српској најмање годину прије рођења дјетета и да је незапослена шест мјесеци прије рођења дјетета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана