Положени вијенци за јунаке мисије "Халијард"

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић данас су у селу Бољанић код Добоја положили вијенац у знак сјећања на јунаштво и жртве у спасавању савезничких пилота "Халијард - ваздушни мост" прије 78 година.

Вијенце су положили и изасланик предсједника Србије Славољуб Ристић, представници Амбасаде САД у БиХ, Фондације "Халијард", Амбасаде Велике Британије у БиХ, Трећег пјешадијског Република Српска пука и Министарства одбране у Савјету министара, те града Добоја.

Обиљежавање овог историјског догађаја од републичког значаја организује Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић захвалила је Фондацији "Халијард" што је, заједно са Представништвом Републике Српске у САД, омогућила да истина о спасавању савезничких пилота 1944. године, као и велика солидарност народа у Бољанићу дође и до грађана у Америци.

"Захвални смо и када се истина о тако важним догађајима може испричати на прави и вјереодостојан начин", изјавила је Цвијановићева новинарима у добојском насељу Бољанић, гдје је присуствовала обиљежавању 78 година од акције "Халијард - ваздушни мост" у којој је спасено више од 500 савезничких пилота, а у селу Бољанић њих 60.

Цвијановићева је поручила да је Бољанић мјесто солидарности, окупљања и патриотизма, те показатељ како то изгледа када сте на правој страни историје, што су показали и мјештани овог насеља.

"Показали су своје велико срце, али и слободарски дух и жељу да се помогне онима који су тада и ратовали за праве циљеве", рекла је Цвијановићева.

Она је најавила изградњу меморијалног центра у Бољанићу који треба да буде и мјесто које ће ширити истину о догађају из тог периода.

"То је у перспективи, радићемо на томе. О томе смо разговарали са локалним властима, а републичка власт биће укључена", најавила је Цвијановићева.

Цвијановићева каже да је и овогодишње, треће по реду, окупљање показатељ да говоримо о истини на начин како је то неопходно само чињеницама.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик указао je  на слободарски дух српског народа који је једини показао хуманост у овој операцији.

Додик је подсјетио да је истина о овој операцији била скрајнута и да су о томе само са страхом и стидљиво причали становници овог краја.

"Велики борци за слободу српског народа су овдје у тој борби показали да су били на правој страни историје, спашавајући савезничке пилоте", рекао је Додик новинарима.

Он је напоменуо да је српски народ имао двије савезничке признате структуре - Југословенска војска у отаџбини под командом Драже Михаиловића и Народно-ослободилачки покрет под командом Тита.

"И један и други покрет били су верификовани као савезници у том рату. Али недалеко одавде на обронцима биле су стациониране усташке јединице Независне Државе Хрватске које је значајно попуњавао хрватски и муслимански народ овог краја", навео је Додик.

Али ту, како је рекао, за те четири године нико није успио да уђе јер се знало да је борба која би се одвијала у српским селима Озрена гарантовала да се нико од њих неће вратити.

"Зато је било могуће у том слободарском духу српског народа наћи и тај облик хуманизма који је показивао да треба помоћи пилотима и једино је забиљежено да су то на овим просторима радили Срби, ниједан други народ или формација", додао је Додик.

Он је изразио увјерење да Република Српска овим на прави начин враћа историју и истину на право мјесто.

"У том погледу ћемо ширити овдје капаците, од изградње спомен-собе и макете о томе шта се све овдје дешавало и то ћемо чинити у наредним годинама", додао је Додик.

У акцији савезничких пилота "Халијард - ваздушни мост" прије 78 година спасено је више од 500 пилота, а у овом селу њих 60.

Операција "Ваздушни мост" била је највећа операција спасавања америчких војника изван линија фронта 1944. и 1945. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана