Патријарху уручен „Орден Николе Тесле“

Танјуг
Патријарху уручен „Орден Николе Тесле“

БЕОГРАД - Теслина научна фондација из Филаделфије, која годинама чува успомену на лик и дјело великог научника, уручила је данас патријарху Порфирију награду "Орден Николе Тесле" у Српској Патријаршији.

Патријарх је исказао задовољство што су му Срби који живе далеко од матице у Америци уручили награду, као и због тога што Орден носи лик Николе Тесле.

-Требало би да Тесла буде инспирација, покретач и пример за све који су истога рода и вере као он, али и за читав свет - казао је патријарх Порфирије.

Навео је да је током ове године неколико пута посјетио Смиљан, родно мјесто српског научника, као и Медак, мјесто гдје је Теслин отац вршио службу свештеника.

Патријарх Порфирије је истакао и да се не може побити чињеница да је Тесла био велики научник и добротвор човјечанства, али да је једнако важно указати да је православни хришћанин.

-Морамо да осећамо одговорност да чувамо колико можемо аутентични Теслин лик, да пробамо да исправимо неку историјску неправду, а то је да Теслини земни остаци буду похрањени на достојанствено место, а не да буду део Музеја -  поручио је Порфирије.

Предсједник Теслине научне фондације из Филаделфије Никола Лончар навео је да му је велики задовољство што има прилику да уручи патријарху „Орден Николе Тесле“.

Навео је да та фондација од оснивања има јаку везу са црквом у Филаделфији, додајући да су два најважнија пројекта те организације школски програм на бази Теслиних радова и пројекат „Теслин народ“.

-У склопу пројекта „Теслин народ“ спроводимо истраживања у која је укључено 5.000 Срба у свијету, које смо могли да контактирамо, а главна тема је како направити што боље релације између матице и дијаспоре - казао је Лончар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана