Патријарх Порфирије: Не спречавати родитеље и дјецу ако желе вјерску наставу

Срна
Патријарх Порфирије: Не спречавати родитеље и дјецу ако желе вјерску наставу

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије на пријему у Храму Светог Саве, поводом 20 година од враћања вјеронауке у школе у Србији, позвао је да се родитељи и дјеца не спречавају уколико имају потребу за вјерском наставом.

У поздравној бесједи, током свечаног пријема у Храму Светог Саве за директоре основних и средњих школа у Београду, патријарх је рекао да, без намјере да било коме шта намеће, моли да се “отворе врата за дјецу која долазе да похађају вјерску наставу”.

Патријарх Порфирије је напоменуо да се скоро сви циљеви у Закону о образовању који се сажимају кроз разне предмете рекапитулирају у вјерској настави, а то су стицање знања, чување и развијање идентитета, развијање етоса, етике моралног квалитета међу млађим нараштајима у школама, саопштено је из Српске православне цркве.

Он је рекао да знање само по себи још ништа не значи и да може да буде употријебљено и на добро, али и као извор деструкције, те као примјер навео коришћење нуклеарне енергије, која може бити коришћена на добро људског рода, посебно у времену енергетске кризе, али и злоупотријебљена.

Патријарх је поручио просвјетним радницима да, са представљањем информација из појединих научних области, треба да се труде да развијају врлину код дјеце како би та знања могла да буду креативна за њих, да их изграђују, да буду добра по њих, а онда самим тим и за заједницу у којој живе.

“Наравно, све бива много једноставније и лакше када се трудимо да сами будемо пример и знања и врлине, а то не може ако једни друге гледамо мрким погледом, ако једни друге доживљавамо као сметњу у свом животу”, истакао је српски патријарх.

Он је поручио да је образовање најважније поље, а да је највећа инвестиција и дар који родитељи могу да поклоне својој ђеци - њихова међусобна љубав.

Патријарх Порфирије је позвао да се у школским колективима граде истински и прави колегијални односи, међусобно разумијевање и подршка, јер су то све епитети и одрази љубави.

“Ако је тако онда ће оно што треба да буде пренето као формално знање деци уродити много много већим плодовима. Онда ће то бити Богом благословено”, истакао је патријарх Порфирије.

Он је још једном указао да од увођења вјерске наставе постоји одређена мањкавост, која се тиче статуса вјероучитеља у школама, те додао да су започети разговори са ресорним министарством да статус вјероучитеља буде буде исти као и статус свих других наставника и учитеља.

Патријарх Порфирије је оцијенио да су вјероучитељи од почетка до данас на неки начин дискриминисани.

“Можда не постоји ниједна друга професија у нашем друштву која трпи ту врсту дискриминације”, рекао је патријарх, изразивши наду да ће ускоро овај проблем бити ријешен.

Патријарх Порфирије је уручио захвалнице директорима и вјероучитељима за њихов посебан допринос у развоју вјерске наставе у Архиепископији београдско-карловачкој, те пожелио срећне Божићне празнике и нову 2022. годину просвјетним радницима и њиховим породицама.

Пријему је присуствовао и министар просвјете Србије Бранко Ружић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана