Пашалић: Искористити потенцијал за узгој боровнице

Срна
Foto: Срна

СРБАЦ- Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да Србац има велики потенцијал за узгајање боровнице те да ресорно министарство пружа подршку да се производња овог воћа прошири и искористе потенцијали у овој области.

Пашалић, који је присуствовао данас подјели стартап пакета боровнице пољопривредним произвођачима у овој општини, истакао је значај производње боровнице, за којом је све већа потражња на тржишту.

"Боровница се убраја у пет најздравијих воћака, захвална је за конзумацију те ћемо наставити и у другим подручјима да подржавамо заснивање нових засада боровнице", рекао је Пашалић новинарима.

Он је истакао да је циљ да се формира шире тржиште на којем ће бити пласирана боровница, за коју влада велика потражња и има добру цијену.

"Тако да производња боровнице може бити добра прилика за додатну зараду породици, јер се узгаја и на малим површинама", рекао је Пашалић.

Он је навео да стартап пакети садрже све што је потребно како би се засновала производња боровнице на једном дулуму те да су ове активности само дио пројекта које Министарство кроз Ифад пројекат финансира са 50 одсто средстава, локалне заједнице 10 одсто, а остатак произвођачи.

Пашалић је напоменуо и да је Србац општина у којој се протеклих година значајно развила пољопривредна производња те да ресорно министарство улаже све напоре да тај развој подржи и подстицајима која додјељује произвођачима, а који се перманентно повећавају.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић рекао је да се реализацојом овог пројекта потврђује добра сарадња Министарства и општине Србац у подстицању развоја пољопривредне производње.

"Све већи број пољопривредних произвођача на подручју наше општине препознаје значај производње боровнице и ово је допринос да се засади који сада постоје прошире те да производња боровнице постане бренд наше општине", рекао је Драгосављевић.

Младен Мачинковић из Српца, који је по занимању учитељ, рекао је да се одлучио да покрене своју производњу боровнице, јер већ има искуства са узгојем ове културе те да ће му то бити додатни извор прихода.

"Боровница је захтјевна за производњу те ми то представља изазов и потрудићу се да производња буде што боља. Надам се и да ће са почетних 300 садница доћи и до проширења засада", рекао је Мачинковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана