Озваничен почетак градње три електране на Бистрици

Срна
Озваничен почетак градње три електране на Бистрици

ФОЧА - У Фочи је данас у присуству предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, више министара и представника Амбасаде Кине у БиХ, озваничен почетак радова на изградњи енергетског система Хидроелектране Бистрица, који ће се састојати од три степенасто распоређене електране Б1, Б2а и Б3.

Хидроелектане се граде у доњем току ријеке Бистрице, уз магистрални пут Фоча-Сарајево, а свака ће се састојати од бране, доводног тунела, цјевовода и машинске зграде.

Укупна инсталисана снага овог система је 39 мегавата са укупном годишњом производњом 152 гигават часа електричне енергије.

Цијена изведбеног уговора је 103 милиона евра, а инвеститори су предузеће Хидроелектране Бистрица и предузеће Хидроелектране на Дрини, које је већински власник.

Новчану подршку пружиће и "Електропривреда Републике Српске".

Извођач радова је Кинеска национална аеротехнолошка корпорација за међународни инжењеринг - АВИК.

На свечаности је истакнуто да је почетком градње ХЕ Бистрица отворено још једно поглавље изградње великих енергетских објеката који ће у будућности допринијети побољшаном снабдијевању електричном енергијом и дати допринос расту БДП-а у Републици Српској.

Предвиђено је да све три хидроелектране на ријеци Бистрици код Фоче на мрежи буду најкасније за четири године.

Почетку радова, на локацији која се налази између Фоче и Миљевине, присуствовали су и министри енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, за привреду и предузетништво Вјекослав Петричевић, пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, управе и локалне самоуправе Сенка Јујић, за европске интеграциј​е и међународну сарадњу Златан Кокић, рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, просвјете и културе Наталија Тривић, здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и трговине и туризма Гашић.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана